Повече от 5000 нови вида вируси са идентифицирани в Световния океан според ново проучване.

Изследователите анализираха десетки хиляди водни проби от цял ​​​​свят, търсейки РНК вируси или вируси, които използват РНК като свой генетичен материал. Новият коронавирус например е вид РНК вирус. Тези вируси са недостатъчно проучени в сравнение с ДНК вирусите, които използват ДНК като свой генетичен материал, казват авторите.

Разнообразието на новооткритите вируси беше толкова голямо, че изследователите предложиха удвояване на броя на таксономичните групи, необходими за класифициране на РНК вируси, от съществуващите пет фила на 10 фила. (Типът е широка класификация в биологията точно под „царството“.)

„Тук има толкова много ново разнообразие – и цял нов тип вируси, Taraviricota, бяха открити из всички океани, което предполага, че са екологично важни“, казва в изявление водещият автор на изследването Матю Съливан, професор по микробиология в Държавния университет в Охайо.

Според Съливан изследванията на РНК вирусите обикновено се фокусират върху тези, които причиняват заболявания. (Някои добре познати РНК вируси включват грип, Ебола и коронавирус, който причинява COVID-19.) Но това са само „малък отрязък" от РНК вируси на Земята, обяснява Съливан.

„Искахме систематично да ги изучаваме в много голям мащаб и да изследваме среда, която никой не е разглеждал задълбочено“, казва Съливан в изявлението.

За изследването, публикувано на 7 април в списание Science, изследователите анализираха 35 000 водни проби, взети от 121 места във всичките пет световни океана. Изследователите са част от консорциума Tara Oceans Consortium, глобален проект за изследване на въздействието на изменението на климата върху океана.

Те са изследвали генетични последователности, извлечени от малки водни организми, известни като планктон, които са често срещани гостоприемници за РНК вируси. Те се насочват към последователности, принадлежащи на РНК вируси, като търсят древен ген, наречен RdRp, който се намира във всички РНК вируси, но отсъства от други вируси и клетки. Така те идентифицират над 44 000 последователности с този ген.

Но генът RdRp е на милиарди години и е еволюирал много пъти. Тъй като еволюцията на гена отива толкова далеч назад, за изследователите е трудно да определят еволюционната връзка между последователностите. Така че те използват машинно обучение, за да им помогне да ги организират.

Като цяло те идентифицират около 5500 нови РНК вирусни вида, които попадат в петте съществуващи фила, както и петте новопредложени фила, които изследователите нарекоха Taraviricota, Pomiviricota, Paraxenoviricota, Wamoviricota и Arctiviricota.

Вирусните видове от типа Taraviricota са били особено изобилни в умерените и тропическите води, докато вирусите от типа Arctiviricota са в изобилие в Северния ледовит океан, пишат изследователите в The Conversation.

Разбирането на това, как генът RdRp се разминава с течение на времето може да доведе до по-добро разбиране на това, как се е развил ранният живот на Земята.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Ето как хлебарките оцеляха след астероида, убил динозаврите