Когато скалата, сега известна като предизвикала кратера Чиксулуб, се блъсна в Земята преди 66 милиона години, хлебарките вече бяха там. Ударът е причинил масивно земетресение и учените смятат, че то е предизвикало и вулканични изригвания на хиляди километри от мястото на удара. Три четвърти от растенията и животните на Земята са загинали, включително всички динозаври, с изключение на някои видове, които са били предци на днешните птици.

Как биха могли да оцелеят хлебарки с дължина няколко сантиметра, когато толкова много мощни животни изчезват? Оказва се, че те са били добре оборудвани да преживеят метеоритна катастрофа.

Ако някога сте виждали хлебарка, вероятно сте забелязали, че телата им са много плоски. Това не е случайно. По-плоските насекоми могат да се притискат на по-тесни места. Това им позволява да се скрият практически навсякъде - и може да им е помогнало да оцелеят при удара на кратера Чиксулуб.

Когато метеорът се удря в планетата ни, температурите на земната повърхност скачат до небето. Много животни няма къде да бягат, но хлебарките могат да се приютят в малките пукнатини в почвата, които осигуряват отлична защита от топлина.

Ударът на метеора предизвика каскада от ефекти. Той вдига толкова много прах, че небето потъмнява. С потъмняването на слънцето температурите се понижават и условията стават зимни по целия свят. С малко слънчева светлина оцелелите растения се борят да растат и много други организми, които разчитат на тези растения, гладуват.

Не и хлебарки обаче. За разлика от някои насекоми, които предпочитат да ядат едно конкретно растение, хлебарките са всеядни. Това означава, че те ще ядат повечето храни, които идват от животни или растения, както и картон, някои видове дрехи и дори изпражнения. Непридирчивият апетит е позволил на хлебарките да преживеят постни времена след изчезването на Чиксулуб и други природни бедствия.

Друга полезна черта е, че хлебарките снасят яйцата си в малки предпазни кутии. Тези своеобразни кашони за яйца изглеждат като изсушени зърна и се наричат ​​oothecae, което означава „кутии за яйца“. Подобно на калъфите за телефони, oothecae са твърди и предпазват съдържанието си от физически щети и други заплахи, като наводнения и суша. Някои хлебарки може да са изчакали част от катастрофата на Чиксулуб от комфорта на своите кутии.

Съвременните хлебарки могат да живеят почти навсякъде по сушата, от жегата на тропиците до някои от най-студените части на земното кълбо. Учените смятат, че има над 4000 вида хлебарки.

Шепа от тези видове обичат да живеят с хора и бързо се превръщат във вредители. След като хлебарките се установят в сграда, е трудно да се изчисти всяка малка пукнатина от тези насекоми и техните яйца. Когато на нехигиенични места има голям брой хлебарки, те могат да разпространят болести. Най-голямата заплаха, която представляват за човешкото здраве, е от произвежданите от тях алергени, които могат да предизвикат астматични пристъпи и алергични реакции при някои хора.

Нашествията от хлебарки са трудни за справяне, защото могат да устоят на много химически инсектициди и защото имат същите способности, които са помогнали на техните предци да надживеят много динозаври. И все пак хлебарките са много повече от вредители. Изследователите изучават хлебарки, за да разберат как се движат и как телата им са проектирани, за да получат идеи за изграждане на по-добри роботи.

Хлебарките вече са преодолели заплаха, която се оказа твърде голяма за динозаврите. Ако друг метеорит удари Земята, бихме се притеснявали повече за хората, отколкото за хлебарките.


Снимка: Pikrepo

Виж още: Този лепкав робот може да изважда предмети от тялото ви (ВИДЕО)