Миналия месец любителска ракета постави нов рекорд, издигайки се много по-високо от Еверест.

На 16 април студенти от университета Embry-Riddle Aeronautical University изстрелват малка ракета на максимална височина 14 548 м - около 1.6 пъти по-високо от Еверест, който е висок 8849 м. Постижението надхвърля повече от два пъти предишния рекорд, поставен от американски студенти и колежани любители, който беше 6706 м.

"Паднах на колене, ридаейки от това, че станах свидетел на такъв невероятен подвиг", заяви студентът Далтън Сонгър в изявление, визирайки 4000-те часа работа, които са били необходими за конструирането, тестването и изстрелването.

"Всички празнуваха в гигантска групова прегръдка", продължава Сонгър. "Този момент беше специален - нещо, което се случва само когато отдадена група от хора се събере и направи нещо невероятно напук на всички шансове."

Изстрелването от пустинята Мохаве в Калифорния не е най-високото, осъществявано някога от любители, тъй като други опити са достигали дори до това, което се смята за самото космическо пространство (приблизително 100 километра). Например екип от студенти от Университета на Южна Калифорния изпрати своя бустер Traveler IV отвъд линията на Карман през 2019 г., което вероятно постави рекорд за студентите като цяло, заявиха тогава официални лица.

И все пак в своята категория (изстрелване на ракета с течно гориво от ентусиасти в бакалавърска степен) студентите от Embry-Riddle блеснаха. Тяхната ракета - наречена Денеб, по името на звезда в съзвездието Сигнус - преодоля с лекота звуковата бариера, достигайки 1.5 Мах (1150 мили/ч, или 1850 км/ч) по време на 26.1-секунден полет. За да се стигне до това, бяха необходими три опита за изстрелване, което принуди целия екип да лагерува допълнително в пустинята.

Според Сонгър изстрелването си е заслужавало. Студентите от кампуса на Embry-Riddle в Прескот, Аризона, се скриват в бункер за изстрелването, но все пак можеха да го видят: "Да наблюдавам излитането на Денеб беше най-вълнуващият момент в живота ми", каза Сонгър. "Всички избягахме от бункера, за да гледаме как Денеб се издига все по-навътре в утринното небе. Беше спиращо дъха".

Няколко завършващи студенти от екипа вече са приети на постоянна работа в компании като SpaceX, Blue Origin и Firefly Aerospace, каза Елиът Брайнер, директор на лабораторията за двигатели и ракетния изпитателен комплекс на Embry-Riddle. "Работя с тази група студенти през последните четири години и те са невероятни инженери", добавя той.

Екипът, наречен Cygnus Suborbitals, започна работата си по време на курса за проектиране на двигатели, воден от Даниел Уайт и Джонатан Адамс. Те също така са част от Лабораторията за разработване на ракети (RDL), която е студентска организация, популяризираща ракетостроенето и практическия опит в Embry-Riddle.

Други студенти допринесоха с 3000 часа за проекта чрез RDL, а усилията получиха дарения и от компании като Firefly и Lockheed Martin. Денеб следва от предшестваща ракета, наречена Алтаир, която беше отложена поради пандемията и след това се взриви по време на опит за изстрелване през октомври 2022 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: Прочутата марка МР3 плейъри Zune се възражда в Космоса