Първата частна мисия до Венера все пак няма да стартира тази година.

Мисията на Rocket Lab, която първоначално трябваше да стартира миналия месец, беше отложена поне до януари 2025 г., съобщи TechCrunch.

"В момента се фокусираме приоритетно върху изпълнението на мисиите за клиенти", заяви говорител на Rocket Lab пред уебсайта, без да даде подробно обяснение за забавянето. Януари 2025 г. беше първоначалният резервен прозорец за изстрелване на сондата на Венера, припомня MIT Technology Review.

Rocket Lab обяви планираната си мисия на Венера през август 2020 г., след което конкретизира архитектурата ѝ в статия, публикувана в списание Aerospace две години по-късно. Основната цел е да се изследва атмосферата на Венера, за да се търсят условия, необходими за съществуването на живот.

Венера, най-горещата планета в Слънчевата система, обикновено се смята за адски пейзаж, с температури на повърхността, достатъчно високи, за да разтопят олово. Но се появиха някои улики, които показват, че микробният живот може да съществува високо в небето на Венера, където условията са по-скоро подобни на земните.

През 2020 г. изследователите откриха следи от фосфин в облаците на Венера. Това предизвика голямо вълнение, тъй като тук, на Земята, това безцветно, запалимо токсично съединение се среща в блатата и на други места като страничен продукт на микробния живот.

"Винаги съм смятал, че Венера има лоша слава", каза основателят и главен изпълнителен директор на Rocket Lab Питър Бек миналата година, докато говореше за мисията. "Откриването на фосфина беше катализаторът. Трябва да отидем на Венера, за да потърсим живот."

Предполагаемата находка на фосфин на Венера - твърдение, което и до днес се оспорва - спомогна за подновяване на научния интерес към втората планета от Слънцето. Например NASA разработва две мисии за Венера - DAVINCI и VERITAS, които трябва да стартират в края на 2020-те и началото на 2030-те години.

Предложената от Rocket Lab, която е калифорнийска компания за изстрелване на ракети, сонда ще стигне до Венера преди тези космически апарати на NASA и ще бъде много по-евтина. Мисията е финансирана от Rocket Lab, Масачузетския технологичен институт (MIT) и неразкрити филантропи и се оценява на едва 10 милиона долара. Това е само 1% от очакваните общи разходи за двете предстоящи мисии на NASA до Венера.

Сондата също така ще бъде миниатюрна, с диаметър 38 сантиметра, малко по-голяма от баскетболен кош, и с тегло едва 20.4 килограма. Миниатюрната сонда за Венера ще напусне Земята с ракетата Electron на Rocket Lab и след това ще бъде пренесена до адската планета с космическия автобус Photon на компанията.

Снимка: Rocket Lab

Виж още: Странни звуци, записани високо в земната атмосфера, объркват учените