SpaceX изстреля първия сателит в ниска околоземна орбита (LEO), който работи по клетъчния стандарт 5G.

Известен като The GroundBreaker, сравнително малкият 22-килограмов орбитален ретранслатор за данни, обозначен като Sateliot_0, е първият от съзвездие от над 250 космически апарата, предназначени за комуникация с наземни клетъчни кули и запълване на пропуските в мрежите за данни по целия свят.

Ракета Falcon 9 изстреля сателита от космодрума на SpaceX в базата на космическите сили "Ванденберг" в Калифорния. Базираната в Барселона компания Sateliot, която стои зад The GroundBreaker и мрежовия оператор на съзвездието Sateliot_X, вижда в технологията възможност за глобална реализация за достъп до интернет на нещата (IoT).

"За първи път в историята клетъчният наземен телеком се слива безпроблемно със сателитната свързаност и Sateliot води тази революция", пише Sateliot в изявление. Компанията се надява да запълни това, което според нея е 85-процентна празнина в мобилната свързаност по цялата планета, и предвижда приложения за множество публични и частни пазари, включително автомобилен, железопътен, въздушен и морски транспорт, с потенциал за "въздействие върху ефективността на стотици индустрии".

Чрез свързването на Интернет на нещата към съгласувана мрежа между наземни и орбитални клетъчни ретранслатори Sateliot се надява да разшири възможностите на свързаните устройства. "Потребителите могат безпроблемно да преминат от наземна към неземна 5G мрежа, без да е необходимо да закупуват допълнителен хардуер, като например антени или модеми. Освен това те могат да продължат да използват настоящите си сим карти и мобилни оператори благодарение на стандартните споразумения за роуминг, извършвани от Sateliot. Това улеснява пътя към масовото приемане на Интернет на нещата в световен мащаб", пише в съобщението на компанията.

Sateliot_0 е първият от тези сателити на компанията, но с разширяването на съзвездието всеки космически апарат ще обикаля Земята на всеки 90 минути, осигурявайки зони на покритие три пъти по-големи от Тексас.

Към момента, в който първият сателит започва да функционира, Sateliot вече може да се похвали с продажби за над 1.3 млрд. долара.

Броят на тези планирани или разработвани мегасъзвездия продължава да расте. Освен добре познатите широколентови сателити Starlink на SpaceX Европейският съюз и Китай имат свои собствени съзвездия в процес на разработка. Дори гигантът в областта на онлайн търговията на дребно и уеб услугите Amazon планира да изстреля своя собствена група сателити, известна като проект Kuiper, от 2024 г.

Снимка: Sateliot

Виж още: Ветерани от SpaceX създадоха стартъп за захранване на космически кораби с лунна вода