Водата може да задвижва следващото поколение космически кораби, ако триото ветерани от SpaceX успее в плана си.

Братята Кърби, Робърт и Райън Карлайл планират да събират вода от Луната и да я използват за гориво на бъдещи превозни средства. Наскоро те затвориха кръг от финансиране в размер на 2 млн. долара, ръководен от Type One Ventures, за да стартират водното задвижване със своята компания Argo Space. Въпреки че все още са стартъп от петима души, те имат големи планове за близкото бъдеще.

Те планират демонстрационен полет в околоземна орбита през 2024 г., да започнат търговска услуга около 2025 г., ако всичко върви по план, и да разширят дейността си до Луната по-късно през десетилетието. На повърхността на Луната има достатъчно воден лед, който може да се използва за бъдещи мисии. Къде точно ще кацне "Арго" на Луната, ще зависи от това какви водни ресурси ще потвърдят бъдещите космически апарати, независимо дали ще бъдат на полюсите или на други места.

Space.com се срещна с тримата братя, които са работили на различни длъжности в SpaceX преди Argo Space, за да научи повече за плановете им за космически кораби, задвижвани с вода, в околоземна орбита и на Луната.

"Тримата искахме да основем космическа компания заедно още от детството си. Но след това, конкретно след SpaceX, искахме да направим нещо, което да помогне наистина да се разшири присъствието на човечеството в Космоса с ресурси в Космоса. Също така искахме да сме сигурни, че правим търговски бизнес, а не само някакъв чисто бъдещ бизнес, фокусиран върху Луната. Известно време се занимавах с търговски продажби в SpaceX и едно от нещата, които видях там, беше колко трудно е за наистина малки сателити да получат достъп до орбити извън LEO [ниска околоземна орбита]", обяснява изпълнителният директор Робърт Карлайл.

Крайната цел на екипа - търговски достъп до Луната и използване на ограничените ресурси.

"Винаги сме имали проблем с кокошката и яйцето: за да могат компаниите да планират използването на каквито и да било ресурси, някой трябва да произвежда тези ресурси. Но за да може някой да произвежда ресурсите, трябва да има ясно изразено търсене. Така че тук създаваме това търсене, като превръщаме тези ресурси в транспорт, използвайки лунната вода като гориво."

Снимка: Argo Space

Виж още: Hyundai прави автономен луноход, който да изследва сам Луната

 

Тагове: