Първият пълнометражен игрален филм, чиито сцени са заснети в Космоса от професионален режисьор, се изстреля на върха на руския боксофис през уикенда, шест месеца след като режисьорът и главната актриса стартираха 12-дневно посещение на Международната космическа станция.

"Вызов", или "Предизвикателството", донесе 445 млн. рубли (около 5.5 млн. долара) от 1.4 млн. зрители след премиерата си в петък (20 април) в Русия и бившите съветски републики - включително на мястото на стартиране на мисията на космодрума Байконур в Казахстан.

Руската актриса Юлия Пересилд, която във филма играе гръден хирург, изстрелян на спешна мисия, за да спаси живота на болен космонавт, и режисьорът Клим Шипенко, който е автор на сценария и също е помогнал за заснемането на филма в орбита, се присъединиха към други членове на актьорския състав и екипа за специална прожекция на "Предизвикателството" в Държавния Кремълски дворец в Москва в Деня на космонавтиката (12 април), когато се чества 62-рата годишнина от полета на съветския космонавт Юрий Гагарин като първия човек в Космоса.

Присъстваха и космонавтите Антон Шкаплеров и Олег Новицки, които съответно стартираха и се приземиха заедно с Пересилд и Шипенко през октомври 2021 г., както и космонавтът Пьотр Дубров, който беше на борда на станцията по време на снимките. И тримата имат роли в "Предизвикателството", като Новицки играе персонажа Олег Богданов, измисления космонавт, който се нуждае от медицинската помощ на Евгения "Женя" Беляева (Пересилд).

Съвместен проект на руската федерална космическа корпорация "Роскосмос", контролираната от държавата телевизионна мрежа "Първи канал" и продуцентската компания "Жълто, черно и бяло", "Предизвикателството" имаше за цел да популяризира руската космическа програма сред новото поколение.

"Това е уникална възможност да полетите в Космоса срещу 200 рубли (около 2.50 долара), колкото струва билет за кино", заяви продуцентът Константин Ернст на пресконференция за популяризиране на филма. "Космическият полет струва доста скъпо, но сега можете да си купите билет и да се озовете в Космоса."

Общите разходи за заснемането на "Предизвикателството", включително за маркетинга му сред зрителите, не са обявени, но руските медии съобщават, че те са поне 905 милиона рубли (11.6 милиона долара). Филмът ще бъде пуснат по кината в Близкия изток на 27 април. По-нататъшното разпространение в Китай и други страни по света все още се решава.

От своя страна Роскосмос популяризира филма като средство за демонстриране на бързата подготовка на екипажа, както и за привличане на интереса на жените да се присъединят към космонавтския корпус на страната. Пересилд е избрана за ролята и за (истинския) екипаж на "Союз МС-19" от първоначален списък с кандидати, включващ 3000 жени.

Снимка: Central Partnership

Виж още: Луноходът на SpaceX ще покори Луната през 2026 г.

 

Тагове: