Космическият самолет X-37B на американските военни е на път да започне серия от нови маневри, твърди официална информация за космическия кораб.

Роботизираният X-37B се намира в силно елиптична орбита в продължение на 10 месеца, откакто беше изстрелян на седмата си мисия с ракета SpaceX Falcon Heavy в края на декември миналата година.

Космическият самолет провеждаше експерименти с радиационния ефект и тестваше технологиите Space Domain Awareness, но сега ще започне да използва земната атмосфера, за да променя орбитата си.

Поредицата от маневри за т.нар. аеробрейкинг използва съпротивлението на земната атмосфера. Това ще помогне за понижаване на орбитата на X-37B от сегашната му елиптична висока околоземна орбита, като същевременно се използва минимално количество гориво, заявиха представители на Космическите сили на САЩ.

След като се озове на по-ниска и по-кръгла орбита, космическият самолет ще изхвърли компонентите на обслужващия си модул. Това означава, че компонентите ще останат в орбита за много по-кратък период от време, отколкото ако бъдат изхвърлени във висока околоземна орбита, като по този начин ще бъдат спазени признатите стандарти за намаляване на космическия боклук.

„Тази нова и ефективна поредица от маневри демонстрира ангажимента на космическите сили за постигане на революционни иновации при изпълнението на мисиите за национална сигурност в космоса“, заяви в изявление Франк Кендъл, секретар на ВВС на САЩ.

За пръв път X-37B ще извърши динамични маневри от такъв характер. Космическите сили твърдят, че тестовете се основават на предишните мисии на X-37B, както и на десетилетията общи поуки, извлечени от научната общност, провеждаща мисии на Луната и Марс.

Според изявлението след маневрите за аеробрейки X-37B ще продължи да изпълнява целите си за тестване и експериментиране. След това космическият самолет ще излезе от орбита и ще се приземи, както е направено при шестте му предишни мисии.

Настоящият полет на X-37B е известен като OTV-7 („Orbital Test Vehicle-7“). За първи път космическият самолет стартира през 2010 г. с ракета Atlas V на United Launch Alliance. Мисията малко преди OTV-7 беше изстреляна с ракета Falcon 9 на SpaceX и остана в орбита 908 дни. Наскоро Китай приземи свой собствен секретен космически самолет за многократна употреба след 268-дневна мисия.

Снимка: Unsplash/Boeing Space

Виж още: Анализатор: Събитието на Tesla ще се счита за историческо, подценяват драстично компанията