Ако следите света на Linux от известно време, има вероятност да сте чували за Scientific Linux - дистрибуция, създадена от Fermi National Accelerator Laboratory (Fermilab), Европейската организация за ядрени изследвания (CERN), Deutsches Eletronen-Synchrotron (DESY) и ETH Zurich за техните нужди.

За съжаление през април 2019 г. беше обявено, че няма да се разработват нови функции, а поддръжката ще продължи до края на живота на изданията Scientific Linux 6.x и 7.x. Въпреки това беше предложена алтернативна дистрибуция на Linux като духовен наследник на Scientific Linux.

На 7 декември 2022 г. беше обявено, че CERN и Fermilab съвместно планират да използват нова дистрибуция, базирана на Red Hat Enterprise Linux (RHEL), наречена AlmaLinux. Двете дистрибуции са много сходни, защото и двете са базирани на RHEL, а AlmaLinux предоставя същите предимства като Scientific Linux.

Двете организации заявиха, че ще използват AlmaLinux като стандартна дистрибуция за експериментите в техните съоръжения след обмисляне на опита и дискусиите с експерименти и други заинтересовани страни. Те заявиха, че AlmaLinux набира популярност в общността благодарение на дългия си жизнен цикъл, разширената поддръжка на архитектури, бързия цикъл на издаване, сътрудниците на общността в горната част на потока и поддръжката на метаданни за консултации по сигурността. Освен това е доказано, че софтуерът е напълно съвместим с други преработени версии и RHEL.

Тогава беше споменато също, че CERN и в по-малка степен Fermilab ще използват RHEL за някои от своите услуги и приложения. Както Scientific Linux 7, използван във Fermilab, така и CentOS 7, използван от CERN, ще бъдат поддържани до юни 2024 г., който вече изтече.

Интересно е, че въпреки името си Scientific Linux не включваше голям избор от научен софтуер. Вместо това той действаше като обща дистрибуция на Linux за различни лаборатории и университети по света, без да се дублират усилията. Поради тази причина AlmaLinux перфектно запълва оставената празнота.

Настоящата версия на AlmaLinux е AlmaLinux 9, която беше пусната през май 2022 г. Оттогава тя е получила няколко точкови издания, като последното е 9.4. Тя ще има активна поддръжка до 31 май 2027 г. и поддръжка по сигурността до 31 май 2032 г.

Така че, ако ви е интересно да видите какво използват всички учени с големи бюджети на своите компютри, вече знаете, че това е AlmaLinux. Въпреки че е позиционирана като операционна система за предприятия, всеки може да я използва на поддържан компютър, а дългият живот на всяка версия е добре дошъл.

Снимка: Unsplash

Виж още: Един от най-добрите уеб браузъри за iPhone вече е наличен за Android