Scientific American съобщава, че изследователите са създали ново послание, което да предадат на всеки интелигентен живот, който може да съществува някъде там, и са предоставили повече подробности за проучване, което все още предстои да бъде рецензирано от колеги, публикувано в началото на март. Съобщението, наречено „Маяк в галактиката“ (BITG), е разработено от учения от лабораторията за реактивно движение на НАСА Джонатан Джианг и колеги.

„Актуализирано, двоично кодирано съобщение е разработено за предаване на извънземни интелекти в галактиката Млечния път“, пишат авторите на изследването. „Предложеното съобщение включва основни математически и физически концепции за създаване на универсално средство за комуникация.“

То също така включва симпатична малка графика на две човешки същества, пълна с урок по анатомия, както и подробности за ДНК, периодичната таблица и покана за отговор.

Ако имахте възможност да си говорите с извънземно, какво бихте казали? Бихте ли се опитали да се сприятелите с него или ще се скриете от страх? Оказва се, че учените също обмислят същите въпроси, според Шери Уелс-Дженсън, доцент в Държавния университет „Боулинг Грийн“ и експерт по междузвездни съобщения. Може да е трудно да се договорим какво да изпратим като послание на извънземните форми на живот.

„Аз не живея в страх от нахлуваща орда, но други хора го правят“, казва Уелс-Дженсън на SciAm по повод междугалактическата комуникация. „И това, че не споделям техния страх, не прави притесненията им неуместни. Наша отговорност е да се борим с това и да включим възможно най-много хора.“

Може да изглежда пресилено да очакваме каквато и да е реакция, да не говорим за подготовка за извънземна инвазия, но в миналото сме засичали радиосигнали от Дълбокия космос, които поне първоначално пораждаха подозрение, че могат да бъдат изпратени от интелигентна цивилизация. Някои учени дори спекулират, че извънземните могат да общуват само със звездната светлина.

Невъзможно е да се каже как дадена форма на живот може да реагира на някое от посланията на Земята, но да се надяваме, че те ще приемат тази покана да отговорят като призив за комуникация, а не с директно посещение.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Десет готини трика за по-качествена смартфон фотография