Бермудският триъгълник отдавна е в центъра на суеверия и свръхестествени кръгове, като мнозина твърдят, че този голям океански участък е неоспоримо доказателство за действието на свръхестествени сили. Един учен обаче не вярва на това и казва, че мистерията на Бермудския триъгълник не е толкова впечатляваща.

Карл Крушелницки от университета в Сидни, Австралия, смята, че въпреки че през годините е бил място на мистериозни изчезвания, в триъгълника има сходен процент изчезнали самолети и кораби в сравнение с други места по света, особено ако се разгледа колко голям трафик преминава през района.

Въз основа на тази констатация Крушелницки казва, че Бермудският триъгълник всъщност не е толкова мистериозен. Вместо това той изглежда вярва, че много от изчезванията се основават на лошо време или дори на лоши решения, взети от хората, а не на огромни морски същества, свръхестествени сили или извънземни.

Мистерията на Бермудския триъгълник се раздухва от около 70 години насам, като мнозина вярват, че тя може да е свързана със свръхестествени сили. Този океански участък, който се намира в западната част на Северния Атлантически океан, е бил мрежа за човешкото въображение. Някои дори смятат, че това може да са извънземни, които отвличат кораби и самолети.

Но Крушелницки заявява, че най-вероятно става дума за човешка грешка и лошо време. Според публикация, споделена от Mirror in 2022, Крушелницки цитира добре познатото изчезване от Бермудския триъгълник като доказателство за тези човешки грешки. През 1945 г. полет 19 - група от пет бомбардировача на американския флот - изчезва в триъгълника.

Въпреки издирването на изчезналите самолети, никога не са намерени следи от останки, което още повече засилва мистерията около Бермудския триъгълник. Крушелницки обаче казва, че от 14-те членове на екипажа само един е бил опитен пилот. Освен това той твърди, че пилотът е бил известен с това, че е вземал лоши решения и се е появил в деня на полета с махмурлук.

Но доказателствата не спират дотук. Крушелницки също така твърди, че времето в деня на изчезването на полет 19 е било бурно и вълните са достигали 5 метра височина. Радиозаписите от полета показват, че както водещият, така и младшият пилот не са били наясно в коя посока да се движат.

Освен това лейтенант Чарлз Тейлър (водещият пилот на пътуването) смята, че се намира над Флорида Кийс и че компасът му е неизправен. Той не се съгласява с младшия пилот на полета и обръща полета на изток вместо на запад, като вероятно го отвежда по-навътре в Атлантическия океан. Възможно ли е тази човешка грешка да е причина за изчезването на полет 19? Или за това е виновна мистерията на свръхестествените връзки на Бермудския триъгълник?

При наличието на лошо време и ограничено количество гориво е възможно полет 19 да е изпаднал в беда и да се е разбил в морето. И тъй като океанът е дълбок в този район, би било трудно да се видят останки, които са стигнали до дъното на океана, ако изобщо се търси на правилното място.

При толкова много изчезвания и толкова голяма стигма около тях е възможно това обяснение да даде някои отговори на хората, които се опитват да разберат мистерията на Бермудския триъгълник. И тъй като този район на океана е толкова голям, малко вероятно е някога да изследваме подробно района, което означава, че може би никога няма да получим окончателен отговор.

Снимка: Unsplash

Виж още: Енергията на 25 млрд. атомни бомби се е натрупала на Земята само за 50 години