Глобалното затопляне е задържало в атмосферата на Земята през последния половин век взривоопасно количество енергия - еквивалент на около 25 милиарда атомни бомби, показва ново проучване.

В статията, публикувана на 17 април в списанието Earth System Science Data, международна група изследователи изчислява, че между 1971 г. и 2020 г. около 380 зетаджаула - т.е. 380 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 джаула - енергия е била задържана от глобалното затопляне.

Такова голямо число е трудно да се постави в контекст, но двама изследователи, които не са участвали в проучването, са го представили в перспектива, като са сравнили енергията с тази, отделяна от атомни електроцентрали. Дори и тогава обаче количеството е трудно за разбиране.

В статия за The Conversation Андрю Кинг, климатолог от Университета в Мелбърн, Австралия, и Стивън Шерууд, климатолог от Университета на Нов Южен Уелс в Сидни, изчисляват, че 380 зетаджаула се равняват на около 25 милиарда пъти повече енергия от освободената при детонацията на Little Boy - атомната бомба, хвърлена върху Хирошима, Япония, на 6 август 1945 г.

Още по-внушително е, че енергията, погълната от планетата през този период от време, вероятно се равнява само на около 60% от общите емисии на парникови газове, така че реалното число е още по-голямо, пишат Кинг и Шерууд.

Но такова голямо количество енергия също е озадачаващо, защото въз основа на това количество топлина, уловено в атмосферата, средната глобална температура би трябвало да се е повишила с десетки градуси от прединдустриалните времена, а не с наблюдаваните 1.2 градуса по Целзий, пише двойката.

И така, къде е отишла цялата тази допълнителна енергия?

Според проучването океаните са погълнали около 89% от енергията (338.2 зетаджаула), сушата - 6% (22.8 зетаджаула), 4% (15.2 зетаджаула) са разтопили части от криосферата - частта от климатичната система на Земята, която включва сняг, морски лед, сладководен лед, айсберги, ледници и ледени шапки, ледени покривки, ледени шелфове и вечна замръзналост - и само 1% (3.8 зетаджаула) е останал в атмосферата.

По-голямата част от топлината, погълната от моретата, се задържа в горната част на океаните - на 1 километър. Засега това е пощадило човечеството от основната тежест на климатичните промени, но също така е довело до огромно повишаване на температурата на морската повърхност, което е ускорило топенето на полярните ледове, увредило е морските екосистеми, увеличило е силата на тропическите бури и е започнало да нарушава океанските течения.

Снимка: Unsplash

Виж още: YouTube иска да помислите, преди да публикувате хаплив или обиден коментар