Както веднъж се изказва известният математик д-р Йън Малкълм, „животът намира начин“. Това е безпощадно вярно. Някаква версия на живота на Земята е оцеляла през горещи вълни, ледникови периоди, метеоритни удари, масови измирания... списъкът е дълъг. И животът също.

Но биологичната издръжливост и изобретателност, необходими за оцеляването, не са характерни единствено за голямата история на целия живот на нашата планета. Отделни видове или дори отделни организми притежават забележителни приспособления, които позволяват на тези същества да продължат генетичната си линия при значителни трудности.

Една от тези адаптации е явлението, наречено диапауза. По същество това е способността да се забави бременността, докато условията станат възможно най-добрите за износване и раждане на потомство. Оплоденият ембрион временно задържа имплантирането си в стената на матката на животното, докато условията не станат подходящи, като в резултат на това спира биологичното развитие на този ембрион.

Например, ако мечка забременее, когато е особено слаба или недохранена (евентуално поради неподходящо време на годината), животното може да навлезе в диапауза и да задържи бременността в застой за известно време. Когато има време да напълнее и условията са по-благоприятни, бременността ще продължи, сякаш нищо не се е случило.

Много бозайници са способни на това - да натиснат бутона „пауза“ за създаване на нов живот, докато настъпи подходящият момент. А според нова статия, публикувана в списание Cell, хората също могат да го правят.

Използвайки човешки стволови клетки и модели на бластоцисти, базирани на стволови клетки, наречени "бластоиди", екипът на статията е проверил дали този „бутон за пауза“ се активира при хората. Учените откриват нещо интересно - ако изследователите потиснат поредица от химични реакции, известни като сигналния път mTOR, стволовите клетки и бластоидите навлизат в състояние, което е изключително сходно с диапаузата. То дори би действало само в определена фаза на развитие, също като парезата.

На всичкото отгоре всичко това е обратимо. Стволовите клетки и бластоидите изпадаха в „диапауза“ всеки път, когато им се даваше mTOR, но след като този път не се инхибира, всичко се връща към нормалното и развитието продължава, сякаш нищо не се е случило.

И така, да - според този тест на теория човешката бременност може да навлезе в състояние, подобно на диапауза, ако бъде предизвикана по подходящ начин. „Този потенциал може да е остатък от еволюционния процес, от който вече не се възползваме“, казва Никола Риврон, един от авторите на изследването. „Въпреки че сме изгубили способността си да влизаме в естествен покой, тези експерименти показват, че все пак сме запазили тази вътрешна способност и евентуално бихме могли да я освободим.“

Ако се научим да управляваме процеса правилно, това може да донесе сериозни ползи, особено в областта на репродуктивното здраве, като ин витро оплождането (IVF). „От една страна - казва Риврон в съобщението за пресата, - известно е, че преминаването през по-бързо развитие повишава успеваемостта на ин витро оплождането, а засилването на активността на mTOR би могло да доведе до това. От друга страна, задействането на спящо състояние по време на ин витро процедурата би могло да осигури по-голям времеви прозорец за оценка на здравето на ембриона и за синхронизирането му с майката за по-добро имплантиране в матката.“

Изследователите остават оптимисти и се вълнуват от начините, по които тази работа може да бъде доразвита в бъдеще. .

Снимка: Unsplash

Виж още: Нова физика: нещо странно се случи в ускорителя на частици на ЦЕРН