В знак на почит към стремежа на човечеството да изследва Космоса две вкаменени кости на древни хора полетяха за първи път на борда на третия търговски космически полет на Virgin Galactic на 8 септември.

Ключица на възраст два милиона години и кост от палец на 250 000 години бяха съхранени в защитен контейнер и прибрани в джобовете на Тимъти Наш, един от тримата клиенти, които се изстреляха на борда на космическия самолет V.S.S. Unity на Virgin Galactic към суборбиталното пространство на около 88.5 км над повърхността на Земята.

"Мащабът на това да бъдеш сред първите цивилни, които ще излетят в Космоса, и да носиш тези ценни вкаменелости, ми отне известно време, за да го осъзная по време на цялата подготовка за полета", каза Наш в изявление. "Но за мен е смирение и чест да представлявам Южна Африка и цялото човечество, тъй като нося тези ценни изображения на нашите колективни предци по време на това първо пътуване на нашите древни роднини в Космоса."

Един от фосилите, пренесени в Космоса - ключица от скелет на древно момче с ръст 140 см, - е открит в т.нар. люлка на човечеството близо до Йоханесбург през 2008 г. от сина на Бергер, Матю Бергер, който по това време е само на 9 години. Вкаменелостта се свързва с вид хоминин, известен като Australopithecus sediba, за чиито представители изследователите смятат, че са ходили на два крака, но са имали и остатъци от маймунско поведение като катерене по дървета преди около два милиона години.

"Макар самото пътуване да е символично важно, фосилът е известен и с това, че показва как децата и младежите могат да допринесат за науката чрез изследване и открития", казва Зеблон Вилакази, заместник-ректор на Университета Витватерсранд в Йоханесбург в Южна Африка, където е организирана изложбата на фосили.

Вторият, по-нов фосил, който посети Космоса миналата седмица, е 250 000-годишна кост на палеца, принадлежаща на вида Homo naledi, открита в края на 2013 г. и началото на 2014 г. като част от най-мащабните разкопки досега, при които бяха открити 1550 екземпляра на едно място в Африка. Представителите на този вид са имали рамене, подобни на тези на маймуните, но зъбите, ръцете, стъпалата и мозъкът им са приличали много на тези на хората и дори са издълбавали символи и са изработвали инструменти в пещерите, където са живели, което означава, че религията и изкуството са били част от историята на предчовека, казват изследователите.

Извеждането на тези вкаменелости в Космоса е начин човечеството да покаже признателността си към всички предци и древни роднини, които са дошли преди нас.

Снимка: Unsplash

Виж още: Японската компания Cosmology ще осигури козметика за астронавтите на МКС