В момента тече глобална надпревара за стъпването на хора на Луната, като САЩ, Япония и Китай са сред страните, които се стремят да изпратят астронавти там възможно най-скоро. За да могат астронавтите да живеят и работят обаче, е необходима инфраструктура.

За тази цел Космическата агенция на Обединеното кралство обяви финансиране за Rolls-Royce за изграждане на ядрен реактор, който ще поддържа бъдеща лунна база. Настоящата сума от 2.9 млрд. паунда (около 3.52 млрд. долара), отпусната от Космическата агенция на Обединеното кралство, следва 249 000 паунда (около 302 000 долара), предоставени миналата година за първоначалното проучване на Rolls-Royce.

Инженерите и учените в Rolls-Royce работят по създаването на ядрен микрореактор поради малките му размери и способността му да функционира независимо от наличната слънчева светлина или местоположението. Понастоящем Rolls-Royce изчислява, че микрореакторът ще отиде на Луната през 2029 г.

Съобщението за финансирането идва само два дни след като НАСА и AXIOM Space пуснаха новия прототип на скафандъра за Artemis III, който астронавтите ще носят на Луната. Понастоящем целта на НАСА е мисията Artemis III да стартира през декември 2025 г. Освен това НАСА планира да изгради базов лагер на повърхността на Луната.

През следващото десетилетие вероятно ще видим по-голям напредък във всички области, свързани с пътуването до Луната. Миналия месец Космическата агенция на Обединеното кралство обяви, че има на разположение 51 млн. паунда (около 61.89 млн. долара) за британски компании за изграждане на комуникационни и навигационни системи, които да се използват в бъдещи лунни мисии. Инициативата идва като част от целта на програмата "Лунна светлина" на Европейската космическа агенция да има спътници около Луната, които да подпомагат бъдещите астронавти и луноходи в комуникацията и безопасността.

Снимка: Rolls-Royce

Виж още: Neuralink е провалът на Илон Мъск, за който той не иска да разберете


Тагове: