Службата за планетарна защита на Европейската космическа агенция (ЕКА) разследва появата на огромно огнено кълбо, което озари небето над Испания и Португалия в края на миналата седмица. Огненото тяло е забелязано да се движи по нощното небе със скорост от около 45 км в секунда в 22:46 ч. на 18 май, преди да изчезне от полезрението в ярък светкавичен проблясък на височина 60 км над Атлантическия океан.

Първоначално се смяташе, че огненото кълбо е било резултат от разрушаването на малък метеор, който е влязъл в контакт със земната атмосфера. По-късно обаче ЕКА съобщи, че в действителност натрапникът вероятно е бил фрагмент от по-голяма ледена комета, която се е откъснала от основното тяло и се е скитала из Слънчевата система за неопределен период от време, преди да се окаже на съдбоносния курс на сблъсък с нашата планета.

Кадри от експлозивното разрушение на кометата бяха публикувани в социалните мрежи от наблюдатели в Испания и Португалия, както и запис от камерата на ЕКА в Касерес, Испания.

По време на навлизането в атмосферата голямата скорост на фрагмента от кометата би компресирала атмосферните газове по пътя му - процес, който на свой ред би забавил обекта и едновременно с това би го нагрял. Спускането му е продължило, докато неравномерното налягане в предната и задната част на фрагмента не е надвишило якостта му на опън, което е довело до разпадането на древния пътник в катаклизмично огнено кълбо.

В момента Службата за планетарна защита на ЕКА анализира данните за фрагмента, за да определи неговия размер и траектория, в опит да установи дали някоя част от космическия странник е могла да оцелее и да се разбие в Атлантическия океан. Изследователите работят и за да определят дали обектът - който не е бил активно проследяван преди удара в земната атмосфера - може да бъде открит в телескопичните данни, предшестващи събитието.

Неочакваният феномен в неделя е последното от поредица впечатляващи космически събития, които украсиха земното небе през 2024 г., като се започне от драматичното пълно затъмнение на 8 април, което обхвана голяма част от Северна Америка и потопи земята в лунна сянка. Тази демонстрация на орбитална механика беше последвана по-рано този месец от интензивна слънчева активност, която предизвика серия от впечатляващи полярни сияния на Земята, които осветиха нощното небе в северната част на Съединените щати.

Снимка: Unsplash

Виж още: Навсякъде, където има камера, има риск: милиарди потребители са изложени на нежелано наблюдение