Може и да се притеснявате дали ChatGPT няма скоро да ви замести на работа, но ако имате добро чувство за хумор - то бъдете спокойни, че технологията няма никакъв шанс. Двама германски изследователи са се опитали да разберат дали ChatGPT е наистина забавен и дали може да се включи в контекстния хумор, или просто копира вицове, намерени в интернет, но не ги разбира. 
В статията, публикувана в arXiv, уебсайт, управляван от университета Корнел, отговорът изглежда сложен. Като попитали чатбота "Знаеш ли някакви добри вицове?", изследователите накарали ChatGPT да генерира 1008 вица. Изследователите установяват, че над 90% от тях са едни и същи 25 анекдота, а останалите са вариации.

 
Трите най-популярни вицове, предложени на изследователите, били:   
"Защо плашилото е спечелило награда? Защото отстояваше позицията си в полето си на изява." 
"Защо доматите се изчервиха? Защото видяха дресинга за салата." 
"Защо учебникът по математика беше тъжен? Защото имаше твърде много задачи." 
Изследователите също така попитали ChatGPT защо 25-те му най-често срещани вицове са смешни. 
Макар че ботът е в състояние да обясни хумора си, "той все още не може уверено да създава умишлено смешно оригинално съдържание", се казва в статията на Софи Йенцш и Кристиан Керстинг, озаглавена "ChatGPT е забавен, но не е смешен! Хуморът все още е предизвикателство за големите езикови модели". Все пак те установяват, че способността му да структурира вицове е обещаваща за по-нататъшен напредък. 

Снимки: Unsplash

Виж още: TikTok работи по конкурентен чатбот на ChatGPT с името Grace