След като видяхме широкото внедряване на изкуствен интелект в различни технологии в различни области, изглежда, че китайският технологичен гигант ByteDance Ltd. също иска да се качи на сцената на изкуствения интелект.

Наскоро видяхме, че все повече платформи за социални медии възприемат технологии за ИИ. През февруари Snapchat разкри своя разработен от Open-AI GPT чатбот My AI, а Google представи Bard като конкурент на ChatGPT. Bard вече е достъпен и без списък на чакащите и е с подобрени възможности.

Освен това имаше новина, че в Instagram ще се появи чатбот с ИИ с 30 личности, и дори видяхме как Microsoft представи Co-pilot, който добави към платформи като Microsoft (Office) 365, Bing и Edge.

Доклад на Bloomberg предполага, че ByteDance Ltd. в момента работи по чатбот с ИИ, наречен с кодово име Grace от собственика на TikTok. Според говорителя на компанията служителите, които използват чатбота, ще виждат изскачащо съобщение, в което се посочва, че чатботът се основава на няколко големи езикови модела.

Както говорителят, така и служителят, който е тествал услугата, са поискали да останат анонимни, тъй като това е вътрешен проект, по който работи компанията. Новината за подобна разработка на асистент с изкуствен интелект изглежда е първата официална индикация, че ByteDance желае да включи технологията за изкуствен интелект в своята платформа.

Новината за това, че ByteDance разработва свои собствени големи езикови модели, се появи в китайската преса, но компанията не я потвърди.

При все това имаше съобщения, че TikTok също разработва друг чатбот, наречен Tako. Въпреки че понастоящем Tako е по-скоро мигновено съобщение в TikTok, където потребителите могат да задават въпроси и да получават бързи отговори.

Тъй като технологиите с изкуствен интелект като ChatGPT не са достъпни в Китай, изглежда, че китайските конгломерати вече инвестират все повече в тази област, особено след потенциала, който ChatGPT показа след пускането си през ноември. През март китайската технологична мултинационална компания Baidu разкри своя чатбот с изкуствен интелект, наречен Ernie Bot. Въпреки че не е съвършен, Ernie Bot е сред първите китайски конкуренти на ChatGPT и GPT-4, които са разработени от базираната в САЩ Open AI.

След това се появи и Alibaba, която през февруари разкри своя чатбот с изкуствен интелект Tongyi Qianwen, предназначен специално за бизнеса и корпорациите.

Снимка: Unsplash

Виж още: AI на Google може да се изплъзне от контрол с катастрофални последици