Дъщерното дружество на Google DeepMind заяви, че скоро може да пусне конкурент на ChatGPT – и неговият чатбот обещава да бъде по-безопасен вид AI асистент. През последното десетилетие DeepMind е пионер в проучването на възможностите на AI и именно заради това Google прояви интерес към компанията. Въпреки това, тъй като ChatGPT напоследък присъства в новинарските заглавия, изпълнителният директор на DeepMind Демис Хасабис коментира пред Time, че обмисля да пусне свой собствен чатбот, наречен Sparrow, в „частна бета-версия“ някъде през 2023 г.

Sparrow беше представен на света миналата година като доказателство за концепцията в изследователска статия, която го описва като „агент за диалог, който е полезен и намалява риска от опасни и неподходящи отговори“.

Въпреки някои опасения относно потенциалните опасности от чатботовете, които според DeepMind включват „неточна или измислена информация“, изглежда, че Sparrow може да бъде готов скоро да излезе в бета-форма. Предвид тясната връзка на DeepMind с Google той може на практика да се превърне в отговора на гиганта за търсене на успеха на ChatGPT.

Лекото забавяне на стартирането на Sparrow според Демис Хасабис се дължи на желанието на DeepMind да се увери, че той има важни функции, които липсват на ChatGPT – най-вече цитирайки конкретни източници. Както Хасабис изтъква пред Time, че „правилно е да бъдем предпазливи на този фронт“.

От изследователската статия на DeepMind също става ясно, че Sparrow първоначално ще бъде по-ограничен и консервативен от ChatGPT. Последният стана популярен с впечатляващата си способност да помага на всички – от програмисти до любители поети, но също така предизвика тревога с капацитета си за дискриминиращи коментари и умения за писане на зловреден софтуер.

DeepMind обсъди правилата за ограничаване на поведението, върху които се основава Sparrow, заедно с готовността си да откаже да отговаря на въпроси в „контексти, в които е подходящо да остави знанията на хората“. В ранните тестове алгоритъмът очевидно е предоставил правдоподобен отговор и което е изключително важно – го е подкрепил с доказателства „78% от времето, когато му е зададен фактически въпрос“.

Но истинските му способности ще станат по-ясни, когато публичната бета-версия бъде пусната по-късно тази година. Всеки, който е използвал ChatGPT, знае, че е в състояние да направи доста добра имитация на обосновка по редица теми. Но въпреки забавния му характер AI чатботовете се нуждаят и от наличието на морална интелигентност и способност да цитират източници – и това е мястото, където DeepMind казва, че неговият „агент за диалог“ Sparrow е най-силен.

Извеждането на това на следващото ниво ще изисква тонове външна информация, поради което е неизбежна публична бета-версия на Sparrow. DeepMind казва, че разработването на по-добри правила за неговия AI асистент „ще изисква както експертен принос по много теми (включително от политици, социални учени и етици), така и участие от разнообразен набор от потребители и засегнати групи“.

Сам Алтман, главен изпълнителен директор на OpenAI (която създаде ChatGPT), говори по подобен начин за трудностите при популяризирането на AI чатботове, без да причинява съпътстващи щети. В Twitter той призна, че „ще има значителни проблеми с използването на технологията OpenAI с течение на времето; ние ще направим всичко възможно, но няма да предвидим успешно всеки проблем“.

Снимка: DeepMind

Виж още: AI ще създава до 90% от онлайн съдържанието към 2025