Твърди се, че Microsoft планира да предостави Copilot, своя личен асистент, задвижван от генеративен изкуствен интелект, на по-широк кръг потребители. Зак Боудън от Windows Central съобщава, че бутонът и страничната лента на Copilot от Windows 11 "скоро" ще се появят в Windows 10. Асистентът с изкуствен интелект за Windows 11 стартира в бета-версия през август, а официално - през септември.

Боудън казва, че Copilot за Windows 10 ще включва приставки, които ще работят в двете операционни системи. "Разбирам, че изживяването и възможностите на Copilot в Windows 10 и Windows 11 ще бъдат приблизително еднакви, включително съвместимостта на плъгините в двете версии на операционната система", съобщава редакторът.

Този ход ще увеличи значително броя на потребителите на Copilot, тъй като Windows 10 все още работи на около един милиард месечно активни устройства. В същото време Windows 11, пусната на пазара преди повече от две години, има около 400 милиона месечно активни устройства. Боудън подозира, че този ход също така ще помогне на Microsoft да подтикне разработчиците към създаването на приставки за Copilot: "Microsoft също така ще може по-лесно да убеди разработчиците в идеята, че трябва да създават плъгини за Copilot, когато може да каже, че Copilot е наличен на 1.4 милиарда устройства в сравнение с едва 400 милиона за Windows 11".

В доклада на Боудън се споменава също, че Microsoft преразглежда стратегията си за бързо преминаване към Windows 10. Според съобщенията компанията планира да добави към по-старата операционна система "избрани нови функции и услуги", които преди това са били ексклузивни за Windows 11. Поддръжката на Windows 10 ще изтече през октомври 2025 г., но източниците на Боудън твърдят, че в компанията се водят текущи вътрешни дискусии за евентуално удължаване на този срок.

Снимка: Microsoft

Виж още: Това е вероятната дата на премиерата на следващия Windows