Когато Университетът за морски науки и технологии "Имам Хомейни" представи така наречения "първи продукт на алгоритъма за квантова обработка", това предизвика огромен интерес и коментари в научния свят.

Но не след дълго това твърдение рухна.

В присъствието на иранския контраадмирал Хабибола Саяри, координиращ заместник на армията на Ислямската република (и бивш командващ на военноморските сили), университетът показа впечатляващо изглеждащ "квантов процесор". Въпросната платка е широка само по няколко сантиметра от всяка страна, с великолепна радиална схема, която обаче изглеждаше твърде елементарна, за да разполага сама по себе си с някаква квантова изчислителна мощ.

Ако интуицията ви беше казала същото, щяхте да сте прави. Малко след като беше направено съобщението, бившият съветник на Държавния департамент на САЩ по въпросите на Иран Габриел Норонха откри, че този "квантов процесор" всъщност е широко достъпна платка за разработчици.

"Вие също можете да се сдобиете с този "квантов процесор" на ниската цена от 589 долара в Amazon", обяснява той. Той дори добавя екранна снимка на страницата на Amazon, в случай че някой изпитва нужда да се сдобие с нея за себе си.

Платката се оказа SoC за разработка ZedBoard Zynq-7000, а истинската ѝ спецификация далеч не е достатъчна, за да захранва квантов процесор. Представете си, че обработвате кюбити само с 256 GB памет, 512 MB DDR3 RAM и само с двуядрен процесор ARM Cortex-A9.

В един от сайтовете за продажба потенциалните приложения на платката са изброени като "обработка на видео, управление на двигатели, софтуерно ускорение, разработка на Linux/Android/RTOS, вградена обработка на ARM, общо прототипиране на Zynq-7000 AP SoC". Нито едно от тези приложения не изглежда квантово съседно.

Иранската информационна агенция Tasnim обяснява, че "за да се справим с бъдещите заплахи, е необходимо да обърнем внимание на новите и революционни технологии". Тя също така отбелязва, че дъното се използва за "справяне с хакването на системите за позициониране на надводни кораби с помощта на алгоритми".

Това не е първият път, когато Иран се опитва да претендира за пробив. Неотдавнашните твърдения на страната, че разработва детектор за COVID-19, се оказаха фалшиви.

Снимка: Unsplash

Виж още: Китайски производител представи първия графичен процесор, насочен към изкуствения интелект