Марк Зукърбърг е пословичен със своя минималистичен избор на дрехи - дълго време го виждахме по тениска, дънки и чифт джапанки. По всяка вероятност това е карало всеки моден специалист да извръща поглед и да се изумява защо човек с такива позиции избира толкова обикновено облекло ден след ден. За тяхно облекчение (или не съвсем) - има малка искрица надежда. Въпреки че метавселената на Meta все още не е разгърнала пълния си капацитет, компанията обяви, че отваря „магазин за аватари“, в които потребителите ще могат да закупят облекло за своите превъплъщения във Facebook, Instagram и Messenger. Новият външен вид включва дизайнерски модели от Balenciaga, Prada и Thom Browne и компанията очаква да добави още дизайнери с течение на времето. Зукърбърг и Ева Чен, вицепрезидент на Meta за модни партньорства, обявиха новия магазин в Instagram Live, който описаха като „първото модно ревю на аватарите на живо“. Частта „модно ревю“ се състоеше в това, че Чен държеше хартиени рисунки на аватара на Зукърбърг, облечен във все по-объркващи тоалети. Интересно е, че Зукърбърг не беше особено впечатлен - когато видя своя Zuck-atar, облечен в Balenciaga, той попита „дали съм достатъчно готин, за да нося това“ и допълни, че не е „съвсем сигурен“.

Що се отнася до това, защо потребителите на Facebook биха плащали действителни пари за метавселената, Чен посочи, че ще бъде много по-лесно да се сдобиете с даден виртуален моден аксесоар, отколкото с действителен такъв. Освен това ще бъде по-евтино, като цените в Avatars Store ще варират между 2.99 до 8.99 долара „за начало“ според говорител на компанията.

Разбира се, продажбата на дигитални артикули в метавселената също е важна част от стратегията на Meta да продължи да прави милиарди долари, дори когато се отклонява от рекламата. Компанията по-рано потвърди, че планира да запази 48% от печалбата от продажбата на дигитални активи на създателите във VR опита на Horizon Worlds.

Meta Avatars Store ще започне да се разпространява следващата седмица в Съединените щати, Канада, Тайланд и Мексико.

Снимки: Meta

Виж още: Мъск иска поне един милиард потребители в Twitter