Следващата стъпка в еволюцията на OLED телевизорите може би най-накрая е зад ъгъла. OLED с мастиленоструен печат (IJP), които обещават да бъдат по-екологични, по-ярки и по-евтини, изглежда са навлезли в производството и може да се появят на пазара през следващите няколко години.

OLED телевизорите са едни от най-добрите налични телевизори, но какво е IJP OLED? Казано по-просто, това е метод за производство на OLED телевизори с помощта на технология за мастиленоструен печат, който може да намали производствените разходи в сравнение със скъпите настоящи производствени методи. На свой ред се надяваме, че това ще означава по-ниски цени на OLED за потребителите. Панелът също така обещава по-малка консумация на енергия, което ще доведе до по-екологично и по-икономично използване на OLED, а също така предполага много по-ярки изображения.

Една от първите големи марки, които наистина обсъждат тези IJP телевизори, е TCL, която всъщност представи няколко IJP OLED прототипа на CES 2023 по-рано тази година, които успяхме да разгледаме. Първият модел, за който става дума, беше 31-инчов 4K IJP OLED телевизор, по-малък от най-малкия наличен в търговската мрежа 42-инчов OLED телевизор, със 120Hz честота на опресняване. Другият модел е 65-инчов сгъваем IJP OLED телевизор с резолюция 8K. Да, сгъваем OLED телевизор с всички тези характеристики. Този модел има 120Hz честота на опресняване и умопомрачителен дисплей с 33 милиона пиксела, което означава, че е един от най-технически усъвършенстваните OLED дисплеи, правени някога.

През последните години в OLED телевизорите има няколко постижения - от стандартните W-OLED панели, които се предлагат в някои от най-добрите OLED телевизори на марки като LG, Sony и др. Сред тях са OLED EX панелите, които се намират в телевизори като LG C3 и които повишават нивата на яркост на стандартните OLED телевизори до 800 - 1000 нита.

Друг напредък, въведен през 2022 г. от Samsung, е QD-OLED, който комбинира OLED панел с технологията Quantum Dot, за да повиши още повече нивата на яркост. Тя може да бъде открита в телевизори като Samsung S90C, който спечели наградата "Телевизор на годината" на наградите TechRadar Choice Awards 2023, и неговия по-престижен аналог Samsung S95C, като и двата достигат максимални нива на яркост от 1100 - 1400 нита. И накрая има OLED телевизори като LG G3 и Panasonic MZ2000, които интегрират технологията micro-lens-array (MLA), за да осигурят още по-голяма яркост, достигайки пикови нива до 1500 нита.

Но защо е целият този разговор за яркостта? Един от недостатъците на W-OLED телевизорите, тези без нито едно от гореспоменатите "подобрения", са по-тъмните им дисплеи. Въпреки че тези W-OLED телевизори все още имат отлични нива на черното и контраста, както и ярки цветове, яркостта е сравнително недостатъчна, което ги кара да изпитват затруднения при по-ярки условия на гледане. Горепосочените подобрения помагат в това отношение, но те водят и до по-скъпи телевизори.

Тук се появяват IJP OLED. Ако производството на IJP може да намали производствените разходи, това ще означава по-ниски цени, а при по-мощните дисплеи - по-ярки изображения. Това елиминира два от проблемите, с които се сблъсква настоящата OLED технология.

Ако се вярва на тези резултати, прогнозирани от TCL, тогава може да станем свидетели на мечтания OLED телевизор - с дълбоко черно, живи цветове, яркост, която може да съперничи дори на някои мини-LED телевизори като Samsung QN90C и всичко това на по-ниски цени.

Снимка: Unsplash

Виж още: Бъдещите ANC слушалки може да ви позволят да изберете кои звуци от реалния свят да филтрирате