Всички сме чували за проблемите на синята светлина: не гледайте телефона или компютъра си, преди да си легнете, защото това ще попречи на съня ви. Но според ново проучване, публикувано в Science Advances, този проблем може да се разпростре отвъд личния ви сън за красота в много по-голям, екологичен мащаб.

Изучавайки спектралния състав на осветлението на континента, използвайки изображения, заснети от Международната космическа станция, изследователите установиха, че по-енергийноефективните и по-видими LED светлини бързо заменят старите натриеви светлини за употреба на открито в Европа, носейки със себе си някои непредвидени, но драстични последици.

Фокусирайки се върху потискането на мелатонина - хормона, който регулира циклите на съня - видимостта на звездите и реакцията на насекомите към светлината, изследователите установиха, че всички категории са отрицателно засегнати. Нивото на потискане на мелатонина при хората се е повишило от 2013 г. насам, звездите са по-малко видими и реакцията на насекомите към светлината е неестествено променена.

„Тази тенденция значително увеличава риска от вредни ефекти върху екосистемите“, заявяват изследователите.

Наистина се смята, че синята светлина потиска производството на мелатонин в тялото. И с това, че се разпространява из целия пейзаж, не е трудно да си представим защо това може да има неблагоприятни ефекти както за хората, така и за животните, или по думите на изследването - „съществени биологични въздействия“.

Но какви са предполагаемите предимства на светодиодите? Заслужава ли си да потопим нощта в стерилно бяло? Изследователите не мислят така.

„Ползите, които LED технологията може да осигури за общественото осветление, и по-специално уличното осветление, са много прехвалени“, заявяват те, като отбелязват, че твърденията за превъзходна енергийна ефективност спрямо вече доста ефективните натриеви светлини са „доста специфични за контекста“, цитирайки множество проучвания.

Звучи така, сякаш ако се придържате към по-жълти, по-топли светлини, би било по-добре да осветявате нощта, без да нарушавате местната среда. Дали това означава да се придържаме към по-стари натриеви светлини или просто да преминем към по-топли светодиоди, ще трябва да изчакаме и да видим.

Снимка: Unsplash

Виж още: Създадоха синтетични организми, които могат да се възпроизвеждат