Според доклад на Bloomberg въпреки успеха на Apple да избегне мащабните съкращения, които Microsoft и Google направиха, компанията все пак ще премахне някои длъжности. 
Смята се, че броят на елиминираните ръководители е сравнително малък и всички те са в рамките на "корпоративните екипи за търговия на дребно" на компанията, с акцент върху работниците, които отговарят за "изграждането и поддръжката" на търговски обекти и други физически съоръжения на Apple.  

В бележка до служителите си компанията съобщава, че целта на този ход всъщност е да се подобри поддръжката на магазините. Освен това Apple съобщи на засегнатите служители, че могат да кандидатстват отново за други длъжности в компанията. Тези, които не бъдат преназначени, ще получат четиримесечно обезщетение. 
Apple направи някои промени за намаляване на разходите още миналата година, но досега избягваше съкращения - нещо, което други компании не успяха да направят достатъчно ефикасно. Въпреки че е необичайно за Apple да съкращава служители, броят им не може да се сравни с този на други места в индустрията. За сравнение през последните месеци Amazon съкрати 27 000 души, Meta - 21 000 души, Microsoft - 10 000 души, а Google - 10 000 души. 
Въпреки това служителите на компанията са имали друг повод за недоволство - според нов доклад ръководство агресивно се е противопоставило на работата от разстояние. Главният изпълнителен директор Тим Кук описва сътрудничеството в офиса като крайъгълен камък на работната култура на Apple, но много служители се съпротивляват да се върнат в офиса.  
Ето защо се наложи от Apple да проследяват записите на баджовете на служителите и да отправя ескалиращи предупреждения към служителите, които не идват в офиса задължителните три дни седмично.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Доставките на Mac са спаднали с 22%, но останалите в бранша се представят още по-зле