ChatGPT продължава да навлиза в технологичната индустрия и достига до нова граница - смарт часовниците. Фитнес марката Amazfit разкри, че ще добави генеративния изкуствен интелект като функция в своето устройство GTR4.

Ако разгледаме наскоро публикувана демонстрация в LinkedIn, ChatGPT ще бъде посочен като ChatGenius в менюто на GTR4 и оттам ще можете да го питате каквото пожелаете. Видеото показва как някой пита как може да подобри резултатите си при бягане. След това само за няколко секунди ChatGenius отговаря с отговор от няколко параграфа, който можете да прочетете изцяло, като завъртите циферблата на часовника. Докоснете екрана, за да изтриете предишния отговор, и можете да зададете нов въпрос. Можете дори да попитате ChatGenius как е минал денят ви и той ще ви каже колко крачки сте направили плюс текущия ви сърдечен ритъм.

Освен демонстрацията има много малко информация за това как ChatGPT ще работи на Amazfit GTR4. В други доклади се твърди, че можете да задавате общи въпроси, като например прогнозата за времето или пътната обстановка - точно както всеки друг смарт часовник. Също така не е известно кои други устройства на Amazfit ще получат тази функция. Във видеото се загатва за поддръжка на ChatGPT в зависимост от модела на часовника и местоположението ви, като към момента на писане на статията единственият потвърден регион са Съединените щати.

Предстои да научим от Amazfit за наличието на поддръжка на ChatGPT, както и за това какво друго може да прави тя. Може ли например да показва различни видове данни или е ограничена само до няколко неща?

Фактът, че Amazfit е успяла да изпревари технологичните гиганти в добавянето на поддръжка от първа страна за генеративен изкуствен интелект в смарт часовник, е голямо постижение. Най-близкото нещо до ChatGPT на нещо като Apple Watch е приложение от трета страна, наречено watchGPT, за Apple Watch. То работи почти по същия начин. Отваряте приложението, задавате въпрос и получавате отговор в няколко параграфа. Има обаче някои съществени разлики.

Като начало трябва да платите 3.99 долара, за да го използвате, докато функцията на Amazfit е безплатна. Но можете да "споделите резултата от взаимодействието си" с други хора чрез текстови съобщения, имейли или съобщения в социалните мрежи. На този етап не е известно дали GTR4 може да прави същото или не. Така или иначе Amazfit е успяла да прекрачи границите преди всички останали. Смятаме, че е само въпрос на време такива като Apple или Google евентуално да добавят поддръжка на генеративен AI от първа страна в собствените си смарт часовници. Все пак технологията вече е налична в браузърите и търсачките.

Снимка: Amazfit

Виж още: Смарт часовници на Huawei спечелиха 16 награди по време на MWC 2023