Доналд Тръмп намекна, че може да създаде собствена социална мрежа, след като Facebook и Twitter са го изгонили от своите, и сега изглежда, че тези планове започват да се материализират. Помощникът на Тръмп Джейсън Милър каза пред Fox News, че бившият президент ще стартира собствена услуга за социални медии след „два до три месеца“. Милър не беше конкретен относно това, до което ще доведе до платформата, но настоя, че тя ще „предефинира правилата на играта“ и ще привлече десетки милиони хора.

Ако услугата продължи напред, както се твърди, тя може да се обърне към консерваторите, които вярват, че основните социални мрежи са предубедени срещу десни идеологии. Алтернативи като Parler и MeWe твърдят, че в последно време се радват на прилив на нови потребители, тъй като някои консервативни поддръжници търсят платформи с малко или никаква модерация.

Дали Тръмп може да получи необходимата инфраструктура, е друга история. Платформи като Shopify и Stripe са прекратили бизнеса си с Тръмп след безредиците в Капитолия в САЩ, а големите доставчици на облачни услуги като Amazon или Microsoft може да не са склонни да предоставят подкрепа, като се имат предвид обвиненията, че Тръмп е насърчил насилието в Капитолия. Така на Тръмп може да се наложи да разчита на по-малки или чуждестранни технологични партньори и няма гаранция, че те могат да осигурят поддръжка до обема, който бившият президент смята, че ще получи.

Същевременно Тръмп може да е подкопал собствените си усилия. Бившият лидер настояваше за ограничения на раздел 230 на Закона за почтеност в комуникациите (който предпазва интернет компаниите от отговорност за потребителско съдържание) в отмъщение за етикета за проверка на фактите в Twitter и вариант на този призив за реформа продължава да съществува, тъй като демократите поеха контрола над председателство и от двете страни на Конгреса. Ако потребителите популяризират увреждащи социалната стабилност фалшиви новини или призовават към насилие, раздел 230 може да позволи на жертвите да съдят сайта или да поставят под съмнение бъдещето му по друг начин.

Снимка: shutterstock

Виж още: iPhone 13 няма да има никакви дупки в корпуса