Правителството на Соломоновите острови забрани достъпа до Facebook, като обясни това свое действие с борбата с кибер насилниците и онлайн клеветите. Забраната ще влезе в действие съвсем скоро, като засега тя среща сериозен онлайн отпор. В момента официалните лица провеждат срещи с телекомуникационните компании, за да преценят точно как да блокират най-голямата социална мрежа в света.

„Кибер насилието във Facebook е широко разпространено, като хората често стават жертва на клевети, разпространявани от фалшиви потребители, целящи да разрушат репутация, градена с години“, заяви Манасе Согаваре, министър-председател на Соломоновите острови.

Според него забраната е насочена към предпазването на младите хора, които трябва да бъдат защитени от езика на омразата, и целта не е да бъдат заглушени гласовете им.

Според Facebook това е странно решение, като в момента компанията се опитва да се свърже с властите в държавата, за да обсъдят положението. Според тях това ще повлияе негативно на населението и ще ограничи сериозно начините за комуникация.

Снимки: shutterstock

Виж още: И третата COVID-19 ваксина на AstraZeneca е супер ефективна