Малцина ще оспорят, че HTC прави страхотен хардуер. В действителност през последните пет години HTC успя да направи някои от най-завладяващите мобилни телефони, които пазарът някога е виждал, спечелвайки един куп първи места за дизайн и иновации в мобилния сегмент.

Сред постиженията на компанията попадат: първият Android смартфон, първите WiMAX и LTE смартфони, първият телефон с 3D камера, първият 4.3-инчов смартфон, а дори и първото по рода си Google Nexus устройство, фамозният Nexus One.

HTC имаше своите моменти през годините и това не остана незабелязано от потребителите и от големите играчи в бранша. Всъщност към днешна дата HTC е единственият OEM (Original equipment manufacturer) производител, който може да се конкурира по качество с продуктите на Apple. В долното видео може да проследите и историята на HTC от самото й създаване.

 

 


 

Не всичко беше розово


През последните 2 години видяхме стремглавия спад на компанията, но въпреки всичко все още има орди от непримирими HTC фенове, които чакат и са склонни да купуват следващото поколение смартфони на тайванците. И без значение колко пъргава и отворена към новите стандарти и технологии е HTC, тя продължава да не се представя добре и като че ли остана в ранното детство на Android.

Компанията все още не може да овладее перфектната формула за успех. Или пък причината е в супер агресивната политика на компании като Samsung и LG, които успяха да се наложат като основни играчи на пазара на Android смартфони и дори „окупираха“ Nexus линията на Google? Не знам! Но както е казал народът – като се обърне колата, пътища много!

 

На хартия и тази година не беше от най-добрите за HTC, но компанията положи много усилия и вместо да съкращава служители и да затваря заводи, тя направи ключови смени в ръководството си. А само преди броени дни от HTC съобщиха, че Чиа-Лин Чанг е новият главен финансов директор на компанията, заменящ Уинстън Юнг.


Компанията дори формулира и 4 фази за излизане от кризата:

 

  • Основни мениджъри и други високопоставени лица ще бъдат оценени и отговорностите ще бъдат разпределени.
  • Производството на продуктите на компанията ще бъдат възложени на външни изпълнители, за да се спестят високите разходи.
  • Чиповете на MediaTek ще бъдат използвани в среден и нисък клас устройства, без да се жертва качество на работа.
  • Съсредоточаване върху създаването на нови партньорства и намирането на нови клиенти на различни пазари, по-специално чрез China Mobile.

2014!

 

Тъй като сме в навечерието на новата 2014 година, за някои компании е време да се замислят за това, което се случи през изминалата година, и да си пожелаят 2014 да бъде много по-успешна. HTC трябва да открие как да се върне на върха, където й е мястото, и да задоволи максимално изискванията на своите потребители.

HTC One е чудесна основа, която бе поставена през 2013 година! Това е един фантастичен смартфон, наистина фантастичен – може би най-добре изработеният Android смартфон на планетата! До този момент.

 

a

 

Той бе упражнение по прецизност, внимание към детайла и влагане на най-висококачествените материали. Но в крайна сметка One не промени съдбата на HTC!

Наред с това, което споменах по-горе, за плана на HTC, състоящ се от четири фази за излизане от кризата, ви представям моите предложения, с които компанията може да „изплува“ през 2014 година...

 

Статията продължава на втора страница...

 


Един силен наследник на HTC One!


HTC One постави наистина нови стандарти при Android смартфоните и само човек, който не е виждал на живо с очите си или не е пипал с ръцете си флагмана на компанията, може да оспори този факт. Топ моделът дойде оборудван с най-новия Sense интерфейс на компанията, който отново накара конкуренцията да копира дословно.

И въпреки противниците на Android Launcher-ите, никой не може да ме убеди, че HTC Sense е грозен! Той е изтънчен, красив и е създаден с чувство за ТЕБ! В него е вложена много мисъл, за да бъде от полза във всеки един момент. Неслучайно някои от конкурентните компании дословно копираха HTC BlinkFeed™ и дори Google копира HTC Zoe, вграждайки аналогична функция в Android 4.4 KitKat.

 

 



Слуховете около M8 (кодовото име на бъдещия флагман на компанията) зачестяват и според тях новият модел ще се казва HTC One 2 (или HTC Two). Развиването на второ поколение One би билo по-успешен ход от търсенето някаква коренна промяна, а ние, потребителите, трябва вече да „узреем“ и да спрем с очакванията си, че производителите на смартфони трябва всяка година да създават нещо невиждано и революционно.

В крайна сметка се изисква определен период от време, за да се развие нещо голямо, а историята е доказала, че хубавите неща стават бавно, колкото и да ни се иска да се случват през ден. Всъщност, ако погледнем малко назад, кое устройство промени смартфон индустрията? А преди него кое устройство ни позволи да провеждаме мобилни разговори? В главата изскочиха ли ви имената на Apple и Motorola? Революциите не се случват всеки ден!

Според мен не трябва да очакваме нищо „извънземно“ през 2014 г. и може би ще останем с по-оправдани очаквания. Но кой знае, ако пък се появи нещо революционно, то удоволствието ще е още по-голямо.

От друга страна HTC трябва да следва стратегията за ограничен брой модели, както направи с One Mini и One Max през 2013, защото така компанията може да се фокусира по-добре върху тяхното развитие и пласиране на пазара.

 

BoomSound!

 

a

 

HTC трябва да запази гигантските двойни предни говорители в следващия си флагман. Предните BoomSound говорители са една от особеностите на HTC One, за която дори най-големите критици не смеят да кажат нищо лошо. И дори партньорството с Beats Audio да е история, това не бива да плаши потребителите.

Трябва да чуете звука, излизащ от тях, за да усетите разликата с тези на конкуренцията. Едва ли е нужно да обяснявам защо е важно да се намират отпред. HTC трябва да ги направят по-силни и с още по-впечатляващ звук, а той от своя страна ще да даде на аудиофилите това, което искат най-много - качество.

 

 

 

 

Продължете да четете на страница 3...


UltraPixel камера с по-висока резолюция!

 


HTC отново бе компанията пионер, която създаде изцяло нов тип камерафон със своята UltraPixel технология. Благодарение на нея, за първи път нощните снимки станаха по-качествени, заради по-големия светлинен сензор. Но и не само нощните, защото основното изискване за една добра снимка е светлината. Може да прегледате това кратко видео, за да се убедите в качествата на UltraPixel камерата.

Но най-разочароващото в нея бяха 4-те мегапиксела, които не предоставяха достатъчна дълбочина и детайлност на изображенията! Наред с това като че ли HTC избра точно най-неподходящото време да направи крачка назад в резолюцията. Само месец по-късно Nokia представи умопомрачителния си 41-мегапикселов сензор в PureView камерата на Lumia 1020.

 

a

 



Всъщност мегапикселите не са най-важната част на една камера, но определено днес 4 мегапиксела са обидно малко, и то за висок клас смартфон.

HTC трябва да успее да направи 8 или 13-мегапикселова UltraPixel камера и със сигурност това ще се хареса на потребителите и те ще имат още една причина да изберат новия продукт на компанията. Apple също видя бъдеще в този тип сензори и неслучайно iPhone 5s има точно такъв.

Пускане на иновативен малък таблет с вграден стилус и умни устройства като часовници и очила


HTC има дълга история в създаването на електронни бележници, оборудвани със стилуси, която датира още от началото на 2000 година. И въпреки че седеминчовия таблет на компанията, Flyer, който бе представен през февруари 2011, не постигна най-добрите резултати за своето време, той всъщност беше част от напредничавия дух на HTC. Той имаше прилежащ стилус със собствен софтуерен пакет и въпреки че бе захранван от батерии, няма голяма разлика от S Pen на Samsung.

След няколко години на чертожната дъска би било много интересно да видим какво могат да покажат от HTC в 7 или 8-инчовия форм фактор. Добрата новина е, че в скорошно откровено интервю пред Financial Times Питър Чоу и Шер Уенг от HTC обявиха, че се работи по революционен таблет. Според Уенг той ще разтърси пазара и ще поправи грешките, направени с Flyer.

 

s


Както неведнъж сме отбелязвали, 2014 ще бъде годината на умните часовници, защото двете най-големи технологични компании на нашето време, Apple и Google, предстои да представят своите визии и реални продукти при умните часовници. И ако от HTC възнамеряват да бъдат конкурентни и в този сегмент, те трябва да се постараят да покажат нещо наистина различно.

През октомври Питър Чоу каза, че компанията има интерес от формиращия се пазар за умни часовници и смята, че те са добра идея, която все още не е била реализирана правилно.

 

z

 


 

Какво ще се случи с HTC през 2014 година? Дали следващите й действия биха я върнали в играта? Не знам! Но аз лично съм обнадежден за бъдещето на HTC не заради някаква си фенщина, а защото тази компания се е доказала през годините. Нейната философия е ориентирана към потребителя, т.е. всичко тръгва от там, а не от арогантното мнение на някой си самозабравил се инженер или дизайнер.

Как смятате, ще се подобри ли HTC през 2014 г., или ще последва съдбата на BlackBerry? Смятате ли, че изброените от мен стъпки ще помогнат, или може да предложите по-добри? Споделете какво мислите за бъдещето на HTC.

Тагове: