Както обещах, време е за втора част от статията от миналата седмица. Няма как да не благодаря на читателите ни за страхотната и, в повечето си части, балансирана дискусия, която се оформи под първата част. Надявам се това да се случи и тази седмица. След като разгледахме някои от основните опасения, които стрийминг услугите пораждат, няма как да не обърнем внимание и на предимствата, които ги отличават от класическите офлайн библиотеки. Отново разглеждам единствено Spotify, тъй като не използвам други стрийминг услуги ежедневно.

 

Толкова много музика

Нямаше как да не започна с най-очевидното предимство на всички стрийминг услуги — достъпът до огромна музикална библиотека. Разбира се, би било преувеличено да заявим, че Spotify съдържа цялата музика на света, освен ако не слушаме единствено най-масовите парчета.

В моя опит платформата разполага с около 95% от музиката, която слушах често офлайн и в YouTube. Повечето ми приятели и колеги, с изключение на тези с наистина нестандартни музикални вкусове и откровените хипстъри, са в подобна ситуация. С времето осъзнах, че в Spotify откривам албуми и изпълнители от детството и тийнейджърските си години, които бях забравил напълно.

Дискове, останали в дома на родителите ми, са на клик разстояние, при това с повече от приемливо за не-аудиофилските ми уши и слушалки качество. Чувството, че цялата ми музика отново е с мен, е незаменимо.

 

Толкова много нова музика

Любимата ми част от стрийминг услугите, без значение дали става въпрос за Spotify или не, е откриването на нова музика или Discover секцията. Spotify анализира музикалния ми вкус учудващо добре и ми предлага изпълнители, за които не съм чувал или такива, на които никога не съм обръщал сериозно внимание.

Разбира се, откриването на нова музика не се ограничава до секцията, предназначена за целта. Все повече приятели и колеги ми изпращат парчета, които "задължително трябва да чуя", а категорията "Подобни изпълнители" също не бива да се пропуска. Най-добрият начин за откриване на нова музика, според мен, са плейлистите и радио станциите. Просто потърсете голям плейлист от жанр, отговарящ на настроението ви, и го слушайте цял ден. В този ред на мисли, Spotify връща аналоговото изживяване на добрата радио станция. Не си спомням някога да съм слушал толкова много нова музика. С времето дори започнах да се вълнувам от стилове, за чието съществуване не предполагах.

 

Социален елемент

Ще бъда честен — известно време използвах Spotify с изключен социален елемент. Не споделях какво слушам нито ръчно, нито автоматично, дори не следях потока на приятелите ми. Постепенно обаче започнах да го разглеждам и, няколко месеца по-късно, смея да твърдя, че познавам музикалните им вкусове значително по-добре. В началото се притеснявах, че изживяването е твърде социално и дори плашещо, но по-късно включих споделянето на музиката, която слушам.

Разбира се, единствено в Spotify, а не във Facebook и Twitter. Не предполагах, че "истинските" хора използват опцията за изпращане на песни, но редовно получавам и изпращам препоръки. Интерфейсът за това е особено удобен, особено ако сте се логнали с Facebook.

 

Статията продължава на следващата страница.

Разнообразна музика на смартфона

Ограничената вградена памет на смартфона ми, заета най-вече от приложения и игри, никога не ми е позволявала да нося много музика със себе си. Доскоро разчитах и на добрия ми стар iPod, но все по-слабата му батерия и фактът, че трябва да нося две устройства, ме накараха да се откажа от него.

Благодарение на Spotify слушам изключително разнообразна музика на смартфона си. Старая се да поддържам баланс между стрийминг и офлайн съхранени песни, за да запазя бързите си мегабайти до края на месеца. Всеки създава собствени навици — аз добавям песни в един голям офлайн плейлист и слушам на shuffle.

 

Свободна памет

Както отбелязах и в първата част, стрийминг аудио услугите са първи приятел на твърдия диск или SSD-то на компютъра ви и вградената памет/картата памет на мобилните ви устройства. Ексклузивното преминаване към Spotify освободи почти половината капацитет на 2 TB-овия ми мрежови диск, около 60 GB от SSD-то на ноутбука ми, и по няколко GB на смартфона и таблета.

 

Нотификации

Една от често подценяваните опции на стрийминг услугите са нотификациите. Вече не се налага да следите кога излизат новите албуми/сингли на любимите ви изпълнители.

Още в самото начало започнах да следвам повечето от тях, което се оказа отлична идея — голяма част от по-младите изпълнители дори споделят своята любима музика. Усещането да се събудиш и да видиш уведомление, че новият албум на любима група е излязъл, а след секунда и един жест да го слушаш, наистина е футуристично.

 

Край на пиратството

Макар да съм се старал да не слушам нелицензирана музика, разполагах с няколко "черни" дискографии на изпълнители, които не намирам за толкова любими. Преминаването към Spotify или друга стрийминг услуга дава възможност да се откажете от пиратството веднъж завинаги и да слушате само легална музика, при това безплатно или срещу 5 евро на месец.

Темата относно правата за разпространение на музика е сложна и двете страни определено имат интересни тези, но, както не за пръв път споделям, според мен изпълнителите заслужават да получават възнаграждение за работата си, освен ако сами не решат да я разпространяват безплатно.