Все по-евтиният и бърз интернет достъп както вкъщи и в офиса, така и на път, намалява стойността на офлайн съдържанието значително. Докато само преди десет години съхранявахме с месеци и дори години файлове, които можем да изтеглим или получим повторно за секунди днес, днес инвестирането в голям твърд диск или SSD е все по-безсмислено начинание за масовия потребител.

Няма как да не сте забелязали тенденцията все повече ноутбуци, включително от висок клас, да се предлагат предимно с малки, но бързи сторидж решения. Поглеждайки през призмата на собствения си опит и този на хората в професионалната им среда, средният капацитет на вградената памет на всички устройства, които купуваме, пада. Времето, когато всяка следваща конфигурация имаше повече вградена памет/купувахме по-големи дискове всяка година, отмина.

Предходната ми работна конфигурация (активна до 2012 г.) разполагаше с 2 TB твърд диск, който често бе на ръба на капацитета си. Днес използвам 2-килограмов ноутбук с 256 GB SSD за всичко и рядко заемам повече от половината. Причината не се крие във външен диск, който пропускам да спомена, а в изтриването на локалната музика.

 

I <3 Spotify

Рядко се сблъскваме с продукти и услуги, които да харесваме толкова много, че да се превръщаме в бранд евангелисти напълно безплатно. Използвам Spotify доста преди официалната наличност за България, но именно след него казах окончателно "довиждане" на огромната си музикална библиотека. Признавам, като любител музикант в свободното си време и фен на легалната музика, подходих с известни резерви заради дискографиите на някои от любимите ми изпълнители, които бях дигитализирал от дискове.

Красивите им обложки все още стоят на почетно място в дома ми, но свободата на неограничената музика срещу 5 евро месечно е незаменимо чувство. Наскоро осъзнах, че повече от половината ми Facebook приятели са направили същия преход и използват Spotify ексклузивно. Митът, че стрийминг услугите се възприемат предимно от гийкове, особено в България, няма нищо общо с реалността. След няколко месеца ежедневно използване на Spotify на личния ноутбук, таблет и смартфон и дори на гости на приятели през уеб плеъра споменът за терабайтите локална музика не буди и грам носталгия.

 

Ненужните опасения

 

Липсва музика

Като всеки краен ход преминаването към ексклузивно използване на Spotify бе стряскаща идея. Няма да забравя момента, в който трябваше просто да се сбогувам с градената с години музикална библиотека, някои от чиито обложки бяха сканирани ръчно. Само няколко дни по-късно обаче осъзнах, че това е едно от най-добрите и продуктивни решения, които съм вземал в последните години.

С изключение на три дискографии, които не са налични в Spotify или не са достъпни за България, цялата ми музика, в перфектна организация и с обложки с висока резолюция, се оказа в Spotify. Разбира се, стрийминг платформите надали са оптимално решение за тези от вас, които слушат по-непопулярна музика. Добра идея е да проверите каталога на Spotify (или платформата, която сте избрали), преди да платите първата си такса, за да сте сигурни, че музиката ви е налична. Все пак шансът това да е така е огромен.

 

Статията продължава на следващата страница.

Мобилният ми план не е достатъчен

Аудио стриймингът действително спада към по-тежките мрежови услуги, които може да използвате днес, но ефектът му върху плана ви не бива да се преекспонира.

Стига да сте готови да слушате музика с една идея по-нисък битрейт, докато сте на 3G, Spotify няма да изразходи бързите ви мегабайти за отрицателно време. Впечатляващо е, че мобилното приложение работи дори на EDGE, макар с най-ниското възможно качество. Практика, с която свикнах, откакто ползвам Spotify за iPhone (и в този ред на мисли Android), е да поддържам плейлисти с офлайн достъп.

Така могат да слушам любимата си музика офлайн напълно пълноценно, сякаш съм я купил (или изпиратствал). Актуализирам съдържанието на плейлистите през няколко седмици и обикновено слушам на Shuffle. Не бива да забравяте да активирате офлайн достъпа на съответната плейлиста, тъй като той не е включен по подразбиране.

 

Лош ефект върху батерията

Стрийминг услугите съкращават живота на батерията на смартфона ви повече от слушането на локална музика, но разликата далеч не е огромна. След няколко месеца постоянно слушане на Spotify на iPhone 5 спокойно мога да заявя, че не я усещам.

 

Лоши приложения

Един от големите ми проблеми със Spotify, който за съжаление все още е валиден при десктоп версията, е плачевното качество на приложенията. Интерфейсът на мобилната версия за iOS изглеждаше, сякаш е съхранен музеен експонат на поне три години. Доволен съм, че ъпдейтът за iPhone изглежда невероятно и работи отлично, а този за iPad би трябвало да е онлайн съвсем скоро.

Както писах в статията за поетапните ъпдейти, десктоп версията не може да се ъпдейтва ръчно, поради което все още се "наслаждавам" на старомодния и неоптимизиран за Retina дисплей интерфейс. Обобщено, не бих определил Spotify като по-лошо изживяване от iTunes, Music приложението на iOS и повечето Android плеъри, които съм пробвал.

 

Очаквайте втора част на статията, посветена на новите музикални навици, които създават стрийминг услугите.