Миналата година Apple започна публичната си бета програма за потребителите на операционната система OS X. Ъпдейти за подобряване на платформата Yosemite пристигаха всеки месец, понякога и на две седмици. Компанията инсталира на компютрите на хората, пожелали да участват в бета програмата, приложението Feedback Assistant, чрез което те информираха за бъгове, проблеми и пробиви в системата. Освен това Apple отговаря на почти всеки имейл, който е изпратен с оплакване, и след пуснат ъпдейт пита дали всичко е наред.

Ноторно известно е, че Yosemite донесе редица проблеми с WiFi свързаността на повечето Mac устройства. Аз самият постоянно имах затруднения с ползването. Говорим за постоянни прекъсвания, спиране, нужда от рестарт, за да тръгне. В началото си мислех, че интернет доставчикът е виновен, но след малко ровене в интернет ми стана ясно, че проблемът е в Yosemite, защото с Mavericks не съм имал проблем.

Преди това не изпитвах нуждата да информирам Apple за малки бъгове, които съм забелязвал в Yosemite. Но този път реших да пробвам и да проверя дали ще има ефект. Написах имейл, в който обясних подробно проблема, предложих решения и категорично заявих, че това е неприемлив проблем за устройство, струващо 1600 лева.

Няколко дни по-късно от Apple ми отговори служител, който ме покани в друга, специална и затворена бета програма, при която целият фокус пада върху WiFi и чрез която се получават още по-бързи ъпдейти. Приех. Инсталирах новата актуализация и веднага забелязах промяната. WiFi работеше без проблем, свързваше се моментално, а освен това се забелязваха и подобрения при Safari.

Публичната бета програма за новата OS X El Capitan и iOS 9 започва през юли този месец. Но още същата вечер при представянето й на WWDC аз получих нова покана да участвам още преди стартирането на нормалната бета и да получавам ъпдейтите, които получават и разработчиците. Вчера изпратих нов доклад с малките бъгове, които забелязах, а днес получих имейл с искане за допълнителна информация и скрийншотове. Но това е Apple.

 

Какво правят другите? Google пуска Android M само за разработчици. Подобно поведение имаше и при предишни версии на платформата. Microsoft пуска бета програми, но само за определени продукти и то за много кратък период. Samsung дава инструменти отново само за разработчици.

Въпросът, който задавам, е защо и другите не го правят? Както и преди сме коментирали в HiComm, публичните бета програми помагат на компаниите да изчистват бъговете, които разработчиците не забелязват.

Не всеки разработчик се занимава с докладването на бъгове от операционната система. Те тестват собствените си приложения, гледат колко гладко вървят те и изчистват бъговете им. Но публичните бета тестъри, запалените фенове на различните компании, религиозно следят всичко, което се случва и постоянно изпращат доклади. Това помага не само на компанията, но и на крайните потребители.

 

И тук нещата не опират само до Apple и нейните фенове. Реално дори феновете на Android в голямата си част са публични неофициални тестъри. Почти всеки постоянно тества неофициални ROM-ове от XDA на телефона си и експериментира. Защо тогава Google не направи подобна програма и за нейните потребители? Samsung е най-големият производител на устройства с Android. Убеден съм, че много от тях ще са готови да тестват нови версии на Android с уговорката, че при тях ще има известни бъгове, които могат да пречат на изпълнението на ежедневните задачи. Дори Spotify има публична бета програма.

Не всички искат да са бета тестъри. Обикновените потребители искат стабилна операционна система, която “просто да работи”. Но има една група от хора, която е готова да погълне всичко ново, да го има преди всички други и да помогне на любимата си компания да направи любимите им продукти още по-добри.

Осъзнавам, че с подобна програма Samsung, Google, LG, HTC трудно ще се справят поради огромния брой устройства, които поддържат (или не поддържат) софтуерно. Но кой е казал, че не може да се пусне подобна програма само за флагманите, например за Galaxy S6, Galaxy S6 Edge и Galaxy Note серията? Google вече го прави с Chrome. Какво пречи на Google да я направи само за Nexus, след в поредицата присъстват само няколко устройства?

Никой не казва, че всички трябва да станат бета тестъри. Но на желаещите трябва да им се предостави възможност, ако я поискат.

А вие бихте ли били бета тестър на нови продукти на любимата ви компания преди официалното им пускане? Отговорите очакваме в секцията за коментари.

Изображения: Google I/O, Apple, CastleCreations

Прочетете: Firefox за iOS с публична бета

Корекция: Microsoft всъщност има бета програма, а първоначалната версия на публикацията твърдеше, че няма.