Една от най-интересните функции, която ще дойде с iOS 9, се нарича Proactive Assistant. С нея Apple дава нови сили на Siri, влизайки в пряка конкуренция с Google Now и Cortana на Microsoft. Siri и Spotlight в iOS 9 ще работят заедно по-здраво от всякога и от Apple казват, че те са гръбнакът на интелигентността в новата iOS 9.

Някои от тези интелигентни функции включват препоръки за приложения на базата на честотата на използване и времето oт деня, колко време ще ни отнеме да стигнем до следващото си местoназначение въз основа на трафика и други предвиждания.

Apple казват, че новата им система е достатъчно умна, за да "ви даде полезни предложения, преди дори да попитате". Новите функции в iOS 9 са вече добре известни на Android и Windows потребителите, разбира се, нo Apple твърдят, че техният асистент е малко по-различен: те казват, че всяка интелигентна обработка в iOS 9 се случва локално на самото устройство, докато Google и Microsoft разчита на техните сървъри, базирани в облака, където се oбрабoтват данните ви.

Въз основа на това, което Apple показа досега, The Verge са подготвили таблица с функциите на трите интелигентни асистенти на Apple, Google и Microsoft. Ето я и нея:

s

*ID Caller с Google Dialer

Всяка система има своите силни страни - Google има изобилие от поддръжка на приложения на трети страни, Microsoft има една забавна и увлекателна личност (Cortana), а Apple има способността да работи локално на устройството ви. Но в основата си те всички целят да направят телефона ви по-полезен. За Apple това е значителна крачка напред и след няколко месеца ще можем да кажем, дали стратегията й е по-добра от тази на конкуренцията.

 

Прочетете още: Apple работи по ново приложение, с което да ви помогне да преминете от Android към iOS