Умните часовници ще убият фитнес тракърите. В самото начало на текста е важно да отбележа, че съм напълно съгласен с това твърдение. Също като множеството отделни устройства, които използвахме преди смартфоните да ги изместят, правейки живота ни по-лесен и чантите ни по-леки, те ще отстъпят място на по-мултифункционални решения с Android Wear, iOS и, защо не, други платформи. Ключовото в случая е времето, когато това ще се случи. Склонен съм да вярвам, че фитнес тракърите имат поне още няколко години смислен живот и покупката на подобен аксесоар днес все още си заслужава. Като притежател на един от първите добри фитнес тракъри на пазара се надявам да успея да бъда максимално обективен.

 

Спортните възможности са отлични

За да видим фитнес тракърите в по-добра светлина е важно да не ги сравняваме с умните часовници по списък със спецификации и софтуерни възможности. Компютрите за китка като Moto 360 и Apple Watch определено могат много повече от Jawbone UP24 и Nike FuelBand, например. Разглеждайки отделните им възможности обаче, сравненията могат да бъдат много по-коректни.

Основната цел на фитнес тракърите е да отчитат дневната ви активност и да ви стимулират да се движите и спортувате повече, същевременно давайки ви реалистична информация за натоварването.

Много хора, които тепърва започват да спортуват, са склонни да бъркат бързата умора на все още слабо издръжливия си организъм с добро натоварване. Всеки се е сблъсквал с това — 1-2 км бягане изглеждат като цял маратон, а 15 лицеви опори и 20 коремни преси ни карат да се чувстваме като Херкулес. Именно тук фитнес тракърът ви напомня за целите, които сте си поставили и ви сваля на земята (за още няколко серии).

На пазара са налични фитнес тракъри с различни видове хардуер, предназначени за различни типове потребители. Някои имат единствено сензори за движение, докато други отчитат и пулса, което е ключово за кардио тренировки, където трябва да се поддържа конкретен процент от максималния капацитет на сърцето. В подобни сценарии разликата между Apple Watch и устройства като тези на FitBit, Nike FuelBand, Jawbone UP24 и Samsung Gear Fit не е твърде голяма — всички ще ви помогнат да тренирате по-добре и, макар втората група да не показва толкова много информация в удобен вид на дисплея си, може да следите данните на екрана на смартфона си. Фитнес тракърите обаче имат известни предимства.

 

Статията продължава на следващата страница.

Живот на батерията

Ако можем да определим един аспект на фитнес тракърите, с който повечето компании наистина са успели да се справят, това е животът на батерията. Разликата в сравнение с повечето съвременни умни часовници е обидно голяма. Докато Moto 360 (и вероятно Apple Watch) издържа около ден, добрият ми стар FuelBand от първо поколение спокойно се справя с две седмици или повече. Наскоро Jawbone удвои живота на батерията на UP24 само със софтуерен ъпдейт и той вече е две седмици. Всичко това е напълно логично — фитнес гривните не разполагат с толкова комплексен хардуер, нямат големи цветни сензорни дисплеи и, не на последно място, имат място за батерия около цялата ви китка, а не само от горната й страна. За тези, които не притежават подобно устройство: батерията издържа толкова дълго, че никога не настъпва момента, в който тя пада в неподходящ момент.

 

Издръжливост и здравина

Средностатистическият фитнес тракър е много по-труден за повреждане от умен часовник, тъй като няма голям и лесно чуплив дисплей, а някои модели дори са водоустойчиви. Разбира се, дизайнът обикновено не предполага да носите устройства като Nike FuelBand на официални събития, но плътната граница между ежедневния и официалния стил постепенно пада. Повечето от нас не работят в сфера, в която липсата на скъп часовник би коствала провал на дадена бизнес инициатива, което е похвално и означава, че обществото се развива добре.

 

Цена, цена, цена

Вероятно най-голямата разлика между фитнес тракърите и умните часовници е в цената. Дори най-евтините Android Wear устройства са по-скъпи от фитнес тракърите, които рядко минават 200 долара. Всичко това е напълно оправдано, тъй като функционалността им е много по-ограничена, но, ако искате да си купите умен часовник и да го използвате само като фитнес тракър, спокойно може да изберете по-достъпно монофункционално устройство.

До няколко години умните часовници ще станат достатъчно функционални и достъпни, за да изкушат толкова голям брой потребители, че разработката на фитнес тракъри да не може да се оправдае. Професионалният клас, използван от атлетите и преди бума на wearable устройствата, ще се запази, но масовият спортуващ човек със сигурност ще премине към умен часовник, който би се справил и с много други задачи от ежедневието му. Дотогава може да се възползвате от развитието на фитнес тракърите, които са по-добри и по-достъпни от всякога.