По време на последната среща с медиите Тим Кук съобщи, че Apple е заменила 11 милиона iPhone батерии през 2018 г. в сравнение с нормалните си 1 - 2 милиона. Скокът е резултат от намаляването на цената на програмата на Apple за подмяна на батериите като част от скандала с умишленото забавяне на iPhone. И изглежда, че тенденцията е ударила Apple, където боли най-много: iPhone продажбите.

Милионите допълнителни клиенти, които се възползваха от предложението за подмяна за 29 долара - което беше достъпно през цялата 2018 година, - може би са били щастливи да се задържат на своя iPhone, вместо да обновяват мобилното си устройство. Имайки предвид, че подмяната на батериите намалява въздействието върху по-старите модели, потребителите на iPhone изведнъж установиха, че производителността на процесора е по-добра, което означава, че по-старото устройство е по-бързо и с по-дълъг живот.

В резултат на това влиянието на процеса върху приходите на Apple не беше очевидно, докато не излязоха iPhone XR и XS моделите. Разбира се, Кук спомена програмата за батерията в писмото си, в което се обръща внимание и на ревизията на Apple на прогнозите за финансовите приходи на първото тримесечие на 2019 г. В случая става въпрос за понижаване на въпросните от минимум 89 милиарда долара до 84 милиарда от същата парична единица поради спада на продажбите на iPhone.

Главният изпълнителен директор на Apple пише:

"Макар макроикономическите предизвикателства на някои пазари да са ключов фактор за тази тенденция, ние вярваме, че има и други фактори, които като цяло оказват влияние върху производителността на iPhone, включително потребителите, които се адаптират към реалност с по-малко субсидии от страна на операторите, повишаване на цените заради силния щатски долар и това, че някои клиенти се възползват от значително намалените цени за замяна на батериите на iPhone".

Тези "някои клиенти" са 11 милиона души, които се придържат към по-старите си телефони, съответно не желаят да плащат за по-новите модели.

Тагове: