На този етап вече едва ли е изненада, когато научим за поредния скандал на тема Facebook и лични данни. Социалната мрежа призна, че огромен брой потребителски данни са съхранявани в незащитен вид на сървърите на компанията. Става въпрос за милиони потребители на Facebook и олекотената версия Lite, предназначена за бавни телефони със слаба връзка, както и на десетки хиляди потребители на Instagram.

Въпреки че Facebook не разкрива повече подробности, анонимен висш служител на компанията твърди, че някои от паролите са били съхранявани така още от 2012 г. Това означава, че повече от 20 000 служители на Facebook са имали необезпокояван достъп до над 600 милиона потребителски акаунта. Логове от сървърите показват, че около 2000 инженери и разработчици са направили приблизително 9 милиона заявки за данни, съдържащи незащитени пароли.

В последно време Facebook трябва да се оправя с доста такива скандали. В момента тече федерално разследване относно практиките за споделяне на данни с други компании, а наскоро стана ясно, че Facebook използва телефонни номера, предоставени от потребителите като част от двустепенния контрол на достъпа, за други цели, включително и реклами.