Незаконното продажба на фалшиви харесвания, споделяния и последователи в Instagram не е нещо, на което Facebook гледа лековато.  Компанията заведе дело срещу новозеландска фирма, която продава ботове за изкуствено увеличаване на популярността в социалната мрежа. От няколко дни Facebook се опитва да спре дейността на Social Media Series Limited, която продава автоматизираните си услуги през сайтове като likesocial.com и IGFamous.net. Съдебният иск на Facebook е заведен в САЩ и настоява както за прекратяване дейността на нарушителя, така и за обезщетение за манипулацията на Instagram.

Според Facebook, незаконната дейност продължава поне от средата на 2015 г. В началото на 2018 г. Facebook отправя първия си ултиматум и компанията спира оригиналния си сайт, но продължава да продава ботове под ново прикритие, дори когато социалната мрежа блокира милиони изкуствени харесвания. Към момента тарифата за 50 харесвания в Instagram е 10 долара, а за 20 000 – 10 долара.    

Някои от ботовете са били отговорни за десетки хиляди харесвания всеки ден. Facebook изчислява, че фалшивата дейност е донесла на компанията около 9.4 милиона долара. 

Това е втория път за два месеца, когато Facebook взима мерки срещу фалшивите акаунти, след като през март осъди няколко китайски компании, продаващи харесвания и последователи във Facebook, Instagram, Pinterest и Twitter.

Тагове: