Производителите на електрически автомобили постигнаха страхотна победа в Норвегия, като напоследък продажбите на моделите им възлизат на над 60 процента от всички продажби на нови возила през последния месец.

Норвегия отдавна е водещият пазар за е-коли и властите там изповядват агресивна стратегия за тяхното налагане. Правителството има за цел всяка нова кола на пътя да бъде електрическа до 2025 г. Имайки предвид, че в световен мащаб средният пазарен дял на е-колите е едва 3 процента, тази цел е наистина амбициозна. През миналата година 56 процента от новите коли в страната са били електрически. За съжаление през 2020 г. ситуацията е по-трудна заради коронавирус пандемията, но през септември пазарът изглежда е успял да се възстанови и за тези 30 дни са продадени повече от 9000 е-коли – рекорд за Норвегия.

Със сигурност пускането на VW ID.3 е допринесло много за това, като от модела през септември са продадени 1989 бройки. За същия период са продадени и 1116 бройки Tesla Model 3. Ако запази тези темпове, Норвегия ще може с лекота да достигне целта за 2025 г., особено предвид предстоящите доставки на Tesla Model Y за Европа и появата на ID.4. 

Снимка: shutterstock

Виж още: Бъг в зарядните на Tesla в Европа позволява на конкуренцията да ги ползва безплатно