Член на екипа на разработчиците на Google Cloud на име Ема Харука Ивао подобри собствения си рекорд отпреди три години за броя на цифрите, изчислени за числото пи. През 2019 г. тя успя да изчисли пи до неговата 31.4 трилионна цифра, а сега, използвайки същата програма на Google Cloud, тя успя да намери пи до 100 трилионната цифра, която е нула.

След стартиране на процеса през октомври 2021 г. на компютрите им отне времето до март 2022 г., за да приключат. При 157 дни в сравнение със 121 дни, прекарани в изчисляване на по-кратък брой през 2019 г., процесът вървеше повече от два пъти по-бързо. Според Ивао тя е използвала същите инструменти и техники, но подобрената скорост се дължи на това, как системите на Google Cloud са се подобрили оттогава със 100 Gbps мрежа, балансирани постоянни дискове и други функции, помогнали за изчисленията.

Друга съществена разлика са огромните количества данни, обработвани за изчисляване на числата толкова далеч след запетаята. По време на първото рекордно изчисление компютрите обработиха около 19 000 TB (терабайта) данни, се казва в публикацията в блога. Този път, за да изчисли 100 трилиона цифри, компютърът обработи около 82 000 TB данни.

Публикацията в блога също така изложи някои забавни факти, които показват колко точно са 100 трилиона за нас, хората. Очевидно 100 трилиона инча парчета пай ще се простират от Земята до Луната и обратно 3304 пъти.

И все пак, дори и с допълнителната скорост на обработка, съобщението не можa да дойде навреме за Pi Day през 2022 г. Но пък е точно навреме за Деня на Тау, който идва в края на този месец на 28 юни. Тау е по-естествен и мощен начин за изразяване на константа на кръг от пи, твърдят някои математици.

Снимка: Unsplash

Виж още: 5G и LTE връзката на iPhone 12 понякога изчезва мистериозно