Миналият октомври Британската академия за филмово и телевизионно изкуство обяви, че за пръв път ще включи в номинациите за своите награди филми, които са достъпни само през стрийминг услуги. Решението определено беше мъдро и модерно, тъй като не само отразява реалното състояние на развлекателния бизнес, но и позволи на качествените продукции на Netflix и Amazon да получат заслужено внимание.

В резултат, и двете платформи спечелиха първите си BAFTA награди по време на церемонията.

Netflix получи отличие за най-добър документален филм в лицето на 13th на Ейва Давърнай. Лентата на 44-годишната режисьорка разглежда проблемите на расата в системата на криминалното правосъдие в Съединените щати.

Amazon дори си тръгна с две награди, обрани от хита Manchester by the Sea. Кейси Афлек взе отличие за най-добра мъжка роля, а сценарият на драмата също бе награден. Режисьор и сценарист на Manchester By The Sea е Кенет Лонерган, а в ролите са още Мишел Уилямс, Кайл Чандлър, Матю Бродерик и Гретчен Мол. Интересно е, че Manchester by the Sea бе прожектиран и по кината, което означава, че можеше да има номинация дори и без промяната на правилата.

Дори и така да е, наградите BAFTA отбелязаха повратен момент за двете компании. Amazon вече имаше призове от телевизионните BAFTA награди, но нито тя, нито Netflix бяха печелили във филмова категория досега. Случилото се отразява тяхното влияние както в киноиндустрията, така и в ТВ бизнеса, както и качеството на техните продукцции.

По-късно този месец именно Manchester By The Sea ще се бори за цели шест номинации "Оскар", докато Netflix отново залага на 13th за една награда. Дори само една-единствена победа ще затвърди напълно репутацията на Amazon и Netflix като медийни гиганти, които са готови да развържат кесията, независимо дали правят напълно нова продукция или взимат разпространителски права.

Виж още: Новият трейлър на "Дух в броня" е тук, заедно с подробности за сюжета