Преди няколко години се говореше за това, как стриймингът трябва да извърви доста дълъг път, за да може да се конкурира с дигиталните покупки и сваляне на музика. Е, 2016-а беше годината, в която стриймингът не само ги настигна, но и се превърна в доминиращ начин за консумиране на музика в САЩ. Статистиката показва, че за първи път в историята стриймингът задминава дигиталните продажби на песни и албуми.

Ето и едни от най-важните цифри, събрани от Slash Gear: през 2016 г. само в САЩ са стриймвани 431 милиарда песни. Това прави по 1.2 милиарда песни на ден, което буквално отвява 734 милиона дигитални сваляния на песни през изминалата година. Като цяло стриймингът нараства с цели 76 процента спрямо предходната година, а услуги като Spotify и Apple Music привличат все повече нови абонати.

Статистиката дава и любопитни подробности – Drake например е най-слушаният изпълнител в САЩ- 5.4 милиарда стриймвания, както и изпълнителят с най-голям брой дигитални продажби на песни и албуми. “Panda” на Desiigner и "Work" на Rihanna са в топ шест на песните с повече от 500 милиона слушания.

Оказва се че, музикалната индустрия като цяло се радва на добри времена. Това включва увеличаване на физическите продажби на албуми за първи път от десет години, както и продажбите на винилови плочи.

Виж още: Скоро ще започнем да виждаме реклами по средата на видеоклиповете във Facebook