Всяка нова версия на Android носи някаква допълнителна функционалност и защита за операционната система. В случая с Android 11 тази ревизия ще направи по-трудно инсталирането на съмнителни АРК файлове, за да ограничите опасността от малуер на вашия телефон.

В Android 10 и по-старите версии процесът по инсталирането на файлове от съмнителни източници като интернет браузър или друга инсталационна програма беше много просто. С еднократно разрешение въпросното приложение можеше да се инсталира и евентуално да започне да вреди на телефона ви.

Това поведение ще се промени с Android 11. Целта е приложенията от неофициални източници да преминават през по-сложна инсталационна процедура, по-ясно обясняване на разрешенията, които потребителят трябва да даде, и пълно рестартиране на системата, преди новото приложение да заработи. 

Отвореният характер на Android позволява висока гъвкавост, но в същото време всеки месец милиони потребители попадат в капана на съмнителните приложения, свалени директно от интернет или други неофициални онлайн магазини. Затягането на инсталационния процес при такива файлове ще бъде от полза на всички, които ползват телефона си за много повече от мобилна слушалка.

Виж още: Android 10 за нови 4 модела на Nokia