Фрагментирането на Android винаги е било проблем. С толкова много устройства от толкова различни производители на телефони и задачата за поддържането на актуализации на раменете на тези производители на телефони това е почти неизбежно. Ситуацията стана малко по-добре през последните години, но дори и днес не е рядкост да видите телефони с Android, работещи с всяка версия от 12 до 8. Проблемът с по-стара версия на операционна система например не се отнася за iPhone, тъй като повечето от тях работят с iOS 15. Все пак Android има собствена вътрешна надпревара и според последните данни Android 12 бележи приличен напредък.

Знаем това, защото миналата седмица Google пусна нови номера за разпространение на платформата Android. Тази версия на отчета за разпространение започна едва миналия ноември и се актуализира на всеки 3 месеца. Преди това Google предоставяше числа на месечна база на таблото за управление на уебсайта на разработчиците на Android, преди да занемари това през 2018 г., като на практика отчетът ставаше годишно. Разбира се, самите цифри дадоха на Apple достатъчно поводи да се заяжда с Google.

В това издание Android 12 се появи за първи път, като присъства на 13.5% от всички устройства.

За разлика от това Android 11 в момента води класацията с 27% от телефоните, докато Android 10 остава на второ място с 18.8%. Преди девет месеца Android 11 и Android 10 бяха равни миналата година по отношение на пазарен дял. Android 11 в крайна сметка пое водещата версия през май, но цифрите за използване остават твърде сходни.

Пазарният дял на Android 12 изглежда расте малко по-бавно от този на Android 11, но може да се каже, че все още е подобрение в сравнение със ситуацията отпреди няколко години, тъй като повече хора обикновено получават нови версии по-бързо. От друга страна, Android 4.x версиите все още имат сбор от 1.2% в днешно време. KitKat наскоро стана на 9 години, а Jelly Bean на 10.

Снимка: Unsplash

Виж още: Samsung може да пусне изненадващ гъвкав Android таблет 

 

Тагове: