По-рано миналата седмица Google разкри някои от новите функции в Android 15 като например Private Space. Последното наистина представлява частно пространство в телефона с Android, където чувствителните приложения могат да бъдат скрити от любопитни очи зад защитата на биометрично заключване, като например скенер за пръстови отпечатъци или лицево разпознаване.

Друга полезна и готина функция, заключването при откриване на кражби, използва изкуствен интелект, за да открие кога телефонът ви е бил изтръгнат от ръцете ви от крадец, който бяга пеша, с кола или с велосипед.

Когато телефонът открие тази поредица от събития, той автоматично ще заключи устройството, за да попречи на крадеца да проникне в телефона. С помощта на изкуствен интелект за търсене на модели с разрешенията и начина, по който дадено приложение взаимодейства с други приложения, Android 15 ще работи с Google Play Protect, за да предупреждава потребителите и Google за приложения, които могат да бъдат опасни. Ако Google прегледа приложението и установи, че то е било използвано, за да помогне на нападателите да извършат измама, то ще бъде премахнато от Play Store.

По време на Google I/O компанията разкри също, че Android 15 ще увеличи времето за работа на батерията в режим на готовност с цели три часа на някои устройства. Google е успяла да постигне това, като е ускорила с 50% времето, през което устройствата с Android 15 влизат в режим Doze. В режим Doze системата се стреми да пести живота на батерията, като ограничава достъпа на дадено приложение до системни и процесорни услуги. Тя също така не позволява на приложения, които не са били използвани напоследък, да работят във фонов режим. Като цяло промените в режима Doze спомагат за увеличаването на времето за работа на батерията в режим на готовност в Android 15.

Дейв Бърк, вицепрезидент на инженерния отдел за платформата Android, заяви пред Android Authority: "За Android 15 ускорихме времето за doze (doze е моментът, в който преминаваме в състояние на покой) с 50%. Така че влизаме "в дрямка" с 50% по-бързо, а резултатът е, че на някои тествани от нас устройства захранването в режим на готовност е с до 3 часа по-дълго. И това е нещо като общо подобрение във версия 15, което се отнася за всички устройства".

Тази функция ще се появи и в Wear OS 6, която ще се базира на Android 15 и се очаква да бъде пусната през следващата година.

Снимка: Unsplash

Виж още: Най-голямата триизмерна карта на Вселената разкрива идеи за нова теория на физиката (ВИДЕО)