Много неща отличават iPhone от телефоните с Android. Една от най-ярките разлики е в съответните им магазини за приложения: Apple App Store е затворен плътно, докато Google Play Store е много по-отворен откъм съдържание. Благодарение на отворените врати на последния потребителите на Android се радват на емулация на стари конзоли още от самото начало на платформата. Някои от първите приложения за Android всъщност бяха емулатори на системи от Nintendo.

Днес обаче Apple промени политиките си за App Store и ще позволи използването на емулатори в магазина. Това означава, че за пръв път потребителите на iPhone могат да посетят App Store и да изтеглят емулатор, без да прескачат каквито и да било препятствия. Преди това те трябваше да разбият защитата на iPhone и след това да зареждат емулатори или да разчитат на съмнителни приложения, които заобикалят процеса на проверка на Apple и крият емулатор в себе си.

Защо се случва тази промяна?

Това несъмнено е в отговор на продължаващия контрол от страна на регулаторните органи на ЕС върху бизнес практиките на Apple, които според еврокомисарите са антиконкурентни. Благодарение на новите закони, приети в Европа, Apple трябваше да направи множество промени, включително да премине към стандарта USB-C. Разрешаването на магазини за приложения на трети страни и възможността за изтегляне на приложения от други източници е друго нещо, което Apple трябваше да промени, и тази промяна в политиките ѝ несъмнено е пряк отговор на това.

За да сме наясно, това е отговор на натиска от страна на ЕС, но е и предпоставка за глобална промяна. Дори в САЩ потребителите на iPhone в крайна сметка ще имат достъп до емулатори.

Разбира се, емулаторите засягат някои правни сиви зони. Макар че в съдилищата на много страни е било потвърдено, че емулирането на дадена система е напълно законно, използването на патентован софтуер в тези емулатори, които сте изтеглили безплатно от интернет - игри, в случая с емулирането на конзоли, - е много нелегално. Сега Apple (и разработчиците) ще трябва да се справят с това.

Въпреки това Google трябваше да регулира този проблем от 2008 г. насам, така че явно не е невъзможно.

Тъй като тази промяна току-що се случи, вероятно ще мине известно време, преди първите емулатори да се появят в App Store. Залагаме на големи емулатори като RetroArch или Dolphin, но е възможно някои по-малки емулатори да се появят първи. Така или иначе емулаторите ще се появят на iPhone, а това е добра новина за ретро геймърите.

Снимка: Unsplash

Виж още: Amazon въвежда опция за разпознаване на длани в телефоните

Тагове: