Едва ли някой се съмнява, че Android и iOS са двете доминиращи мобилни операционни системи, но актуалните данни на анализаторската компания Gartner го доказват по безапелационен начин. Оказва се, че 99.6 процента от всички смартфони, продадени през последното тримесечие на 2016 г., работят с една от двете платформи.

Този абсолютен дуопол е факт от известно време (през второто тримесечие на 2015 г. стойността бе 96.8 процента), но винаги е впечатляващо и дори леко стряскащо да видиш как Google и Apple продължават да затягат хватката си на мобилния пазар.

От общо 432 милиона смартфона, продадени през последните четири месеца на 2016 г., 352 милиона (81.7 процента) вървят с Android, а 77 милиона (17.9 процента) работят с iOS, пише The Verge. А какво се случва с останалите играчи на пазара? Windows Phone някак си успява да запази едва 0.3 процента от пазара, докато делът на BlackBerry вече е практически 0 процента или с други думи толкова пренебрежимо малък, че не може да се измери.

И ако днес това фактическо състояние ни се вижда логично и неизбежно, то нека си припомним, че преди три години именно Gartner прогнозираше, че мобилната OS на Microsoft ще измести iOS по пазарен дял през 2017 г., докато BlackBerry все още ще бъде актуален, макар или малък играч.

Виж още: Apple преговаря с китайската компания BOE за доставки на OLED за iPhone през 2018

Тагове: