Android, операционната система на Google, завърши 2013 с увеличение на пазарния си дял в 12 основни региони в света, съобщават от анализаторската компания Kantar Worldpanel ComTech. За последното тримесечие на 2013 г., което завърши на 31 демември, Android отбелязва покачване на пазарния си дял в САЩ, Европа, Латинска Америка, Китай и Япония. В Европа Andorid има пазарен дял от 68.6%, добавят от Kantar.

На второ място остава iOS, която отбелязва спад във голям брой региони. В САЩ пазарният дял на iOS е 43.9%, във Великобритания процентите са 29.9, а в Китай – 19. В Европа Apple има дял от 18.5% спрямо 23.7% за предишната година.

На трета позиция остава Windows Phone. Операционната система на Microsoft достига до 10.3% пазарен дял на европейския пазар, което е добро постижение, тъй като за предишната година процентите са 5.6. Тази операционна система успя да постигне ръст в почти всички пазари, които се следят от Kantar. Единственото място, в което е отбелязан спад е Латинска Америка (от 6.8 на 4.9%).

Тагове: