Mediatek засили своята флагманска програма за мобилни чипове, когато обяви процесора Dimensity 9000. Това бележи първия опит на компанията за наистина авангарден чипсет, който да се противопостави на серията Snapdragon 8 на Qualcomm.

След това компанията го последва с Dimensity 9000 Plus и видяхме, че чипсетът е чудесна алтернатива на Snapdragon 8 Plus Gen 1. Сега Mediatek обяви следващото поколение процесор Dimensity 9200, продължавайки от там, където семейството 9000 спря.

Най-новият SoC от висок клас на тайванския производител на чипове е изграден върху второ поколение TSMC 4nm процес и използва най-новата CPU технология на Arm. Очаквайте тук осемядрен процесор, състоящ се от едно Cortex-X3 тежко ядро ​​(3.05 GHz), три Cortex-A715 средни ядра (2.85 GHz) и четири Cortex-A510 леки ядра (1.8 GHz). Това е подкрепено с 8 MB L3 кеш и 6 MB кеш на системно ниво - в съответствие с миналогодишния SoC.

Mediatek също така потвърди, че Dimensity 9200 е първият 64-битов смартфон SoC, което означава, че 32-битови приложения като по-стари игри и някои нишови приложения няма да работят на телефони, захранвани от този процесор. Това е различен подход спрямо Google и серията Pixel 7, тъй като Tensor G2 технически предлага 32-битова поддръжка, но самият софтуер не поддържа 32-битови приложения.

Тогава какво трябва да очаквате по отношение на производителността? Компанията претендира за 12% увеличение на едноядрените резултати в бенчмарк теста GeekBench, както и 10% увеличение на многоядрените резултати. Освен това Mediatek казва, че можем да получим 25% по-малко консумация на енергия за същата производителност като Dimensity 9000.

Производителят на чипове също така твърди, че е подобрил способността за разсейване на топлината с 10%, добавяйки, че е в състояние да забави времето за повишаване на температурата с 4 пъти в сравнение с миналогодишния процесор (при преминаване от 20 градуса по Целзий на 95 градуса по Целзий). Ще трябва да прекараме известно време с комерсиално достъпните устройства, за да се определи дали тези подобрения се отразяват в реалния свят.

Dimensity 9200 предлага и графичен процесор Arm Mali-G715 Immortalis MC11, като компанията твърди, че е с 32% увеличение в резултатите от бенчмарка Manhattan 3.0 спрямо предишния SoC. Фирмата също така казва, че можете да очаквате 41% намаление на консумацията на батерия за същата производителност. Въпреки това този графичен процесор също така позволява на Mediatek да предложи поддръжка за хардуерно ускорено проследяване на лъчи за първи път. Това прави по-реалистични отражения и сенки в игри, които поддържат технологията.

Разбира се, Samsung Exynos 2200, който се намира в европейските модели на Galaxy S22, също предлага хардуерно проследяване на лъчи, но всъщност не видяхме игри, които да го поддържат. За щастие Mediatek каза, че първите игри, които поддържат възможностите за проследяване на лъчи на Dimensity 9200, ще стартират през първата половина на 2023 г., макар и без да разкрива конкретни заглавия.

Графичният процесор Dimensity 9200 също така поддържа функции като Vulkan 1.3 и пакета от функции за игри HyperEngine 6.0. Последното включва намаляване на ефекта на замъгляване на образа при движение, подобрена реакция при докосване и по-добро управление на ресурсите.

Mediatek също предоставя подобрения на камерата благодарение на своя Imagiq 890 сигнален процесор (ISP). Компанията казва, че използва AI технология, за да разбере какво има на преден план и на фона на сцена (напр. хора, океан, небе), след което настройва наситеността и цвета съответно.

Производителят на чипове също се стреми да се справи с размазаните снимки с технологията на затвора с двоен поток AI, използвайки два потока на камерата (един за къси експозиции и един за дълги) и ги обединява, за да намали замъгляването. Фирмата също така претендира за естествена поддръжка за RGBW сензори на камерата, както и 12.5% икономия на енергия при запис на 8K/30fps видео с електронна стабилизация.

Други забележителни функции включват Bluetooth 5.3, 240 Hz честота на опресняване при FHD+ резолюции, 144 Hz при WQHD резолюция, LPDDR5X RAM поддръжка при 8.533 Mbps, UFS 4.0 поддръжка за съхранение и Wi-Fi 7 възможности (етикета „готов за Wi-Fi 7“).

Първите смартфони, захранвани от Dimensity 9200, ще бъдат налични до края на 2022 г.

Снимка: Mediatek

Виж още: Dimensity 9200 изпревари дори Apple A16 като най-добър мобилен графичен чип

 

Тагове: