MediaTek работи активно, за да вкара своите чипсетове във все повече и повече телефони. Но въпреки че производителят разполага с пълноценни флагмански модели като Dimensity 9000, неговите SoC от среден клас и бюджетен сегмент са едни от най-популярните в мобилния бизнес. Dimensity 920 е използван за телефони като Xiaomi Mi 11i, Realme 9 Pro Plus и Realme Narzo 50 Pro, но този чип беше представен преди повече от година – крайно време е за малко свежа кръв. Точно това получаваме сега, когато MediaTek най-накрая разкри новия Dimensity 1080.

Въпреки големия скок в номера на модела от 920 до 1080 този SoC не е голямо отклонение от своя предшественик. Самият процесор има осемядрена конфигурация с две ядра ARM Cortex-A78, работещи на 2.6 GHz и шест ядра Cortex-A55, работещи на 2.0 GHz - почти идентична настройка с Dimensity 920, като основната разлика е, че двете по-големи ядра работят със 100 MHz по-бързо. Dimension 1080 също е изграден на същия 6nm процес като своя предшественик.

И така, какво се променя тогава, ако самият процесор е почти идентичен? Ако сте на път да предположите, че това е GPU, имаме същия Mali-G68 MC4, както преди. За щастие конкретни подобрения започват да се разкриват, когато започнем да оглеждаме периферията, като поддръжката на 200 MP камери, която сега е нарастваща тенденция и със сигурност ще стане все по-актуална през 2023 г. във водещите и бюджетните телефони. Виждаме също поддръжка за 120 Hz екрани, Bluetooth 5.2 и Wi-Fi 6.

Може би ако не друго, това се усеща като поне известен напредък от неговия предшественик, добавяйки поддръжка за по-добри камери и някои по-модерни функции за свързване. Това не е непременно проблем – бюджетните телефони не трябва да преследват скорост и производителността на Dimensity 920 вече беше добра за повечето хора. И честно казано, визията на Dimensity 920 с по-висока тактова честота и поддръжка на 200 MP камера не изглежда лоша.

Можете да очаквате да видите най-новия чип на MediaTek в някои от най-добрите бюджетни смартфони, пристигащи през следващите месеци от производители като Xiaomi, Realme и Oppo.

Снимка: MediaTek

Виж още: Snapdragon 8 Gen 2 ще донесе драстични GPU и NPU подобрения 

Тагове: