По това време миналата година телефон, захранван от Dimensity, достигна първите 1 милион точки в AnTuTu. Това беше новият тогава чип Dimensity 9000 и сега неговият наследник е на хоризонта, като условно е известен като Dimensity 9200.

С общ резултат от 1.26 милиона точки новият чип обещава доста впечатляващите 26% подобрение между поколенията. MediaTek обяви надстройка в средата на живота на стария чип - Dimensity 9000+, който обеща 5% увеличение на CPU и 10% на GPU производителност. На практика Plus чипът отбелязва 1.13 милиона точки, така че дори в сравнение с него новите резултати изглеждат доста добри.

Но ситуацията също е някак странна – разбивката по точки показва, че резултатът на процесора е равен на това, което получават 9000 чиповете. И ако погледнете температурната графика, изглежда, че този чипсет не е бил натоварен много (или това просто е платка за разработчици с добро охлаждане).

Според порфила Digital Chat Station Dimensity 9200 разполага с процесорно ядро ​​Cortex-X3 в сравнение с X2, така че бихме очаквали по-висок резултат на процесора. Все пак не знаем какъв вид устройство е минало през бенчмарка, така че е твърде рано да се правят заключения.

Резултатът на GPU обаче оправдава очакванията. При 550K той е доста над това, което чипът 9000+ постига в устройства като Asus ROG Phone 6D Ultimate (най-добре представящият се телефон през септември), който получава около 430K.

Digital Chat Station казва, че MediaTek използва най-новия Immortalis-G715 на ARM: най-мощният графичен процесор, но също и първият, който има хардуерна поддръжка за проследяване на лъчи. G715 обещава 15% увеличение на производителността в графичното изобразяване спрямо G710, който беше използван в стария чип (и 300% увеличение, когато е включено проследяване на лъчи).

Не знаем какъв вид устройство е тествано в бенчмарка, нито какви настройки са използвани, но този резултат предполага, че Dimensity 9200 ще бъде достоен наследник на 9000(+), който беше използван на някои флагмани като алтернатива на Snapdragon 8(+) Gen 1.

Не сме чули нищо конкретно, но Dimensity 9200 може да бъде официално представен през следващите няколко седмици – 9000 беше обявен в средата на ноември. Може би стартирането ще бъде умишлено насрочено преди или след респективния анонс на Qualcomm.

Снимка: Unsplash

Виж още: Новият MediaTek Dimensity 1080 обещава адски висока резолюция дори за снимки с бюджетен телефон